Wysiłek fizyczny rozbudza nasz metabolizm. Ale pamiętajmy, że tylko odpowiednie podejście do treningu zagwarantuje nam sukces. Trening na czczo może wpłynąć na naszą niekorzyść, dlaczego? Ponieważ spalamy mięśnie, a nie tłuszcz! Dlatego śniadanie to podstawa! Konrad Gaca poleca jajka po florencku.
Składniki:
• jajka, 2 szt.
• pieprz czarny młotkowany
• masło bez soli, 30 g
• żółtko z jajka, 2 szt.
• sok z cytryny, 0,75 łyżki
• pieprz czarny mielony
• sparzony i poszatkowany szpinak, 2 łyżki
• gałka muszkatołowa do smaku
• pieczywo Wasa wieloziarniste, 1 kromka
Wykonanie:
Masło roztapiamy, żeby było bardzo gorące. Ogrzane w temperaturze pokojowej żółtka ubijamy z sokiem z cytryny i pieprzem mielonym. Nie przestając ubijać, dodajemy stopniowo gorące masło do uzyskania kremowej konsystencji. Do rondla wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Do porcelanowej miseczki delikatnie wbijamy jajko i zanurzamy miseczkę w wodzie. Delikatnie przechylając miskę, nabieramy wodę, ale bardzo ostrożnie, po czym delikatnie przelewamy jajko do rondla. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. Sparzony szpinak mieszamy z gałką muszkatołową. Na talerzu kładziemy pieczywo, na nie kładziemy szpinak, jajka i polewamy sosem i posypujemy pieprzem młotkowanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz