szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

czwartek, 20 lutego 2014

UCZTA DLA DWOJGA

Zapewne wielu z Was wyznaje zasadę: przez żołądek do serca. Romantyczna kolacja z najbliższą osobą to doskonała okazja, aby najeść się do woli. Postanowiłam wyjść naprzeciw Waszym przekonaniom, proponując zestaw, który z całą pewnością idealnie sprawdzi się w taki wieczór. 

Roladki szparagowe
(przystawka I - 4 sztuki)
  • 4 plastry szynki rano
  • 8 szparagów zielonych ze słoika
  • 8 szparagów białych ze słoika
  • 4 pomidory suszoneMajonez4 wykałaczki
Plaster szynki smarujemy odrobiną majonezu, kładziemy na to dwa zielone szparagi, dwa białe i jeden pomidor. Szynkę zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Czynność powtarzamy z pozostałymi plastrami szynki.

Szaszłyki Wytrawne
(przystawka II - 4 sztuki)
  • 4 kawałki sera długo dojrzewającego (np. Stary Olęder)
  • 4 czerwone winogrona
  • 4 kulki melona zielonego
  • 2 plastry szynki serrano4 wykałaczki do szaszłyków
Kroimy plastry szynki na pół. Na wykałaczkę nabijamy kulkę melona, zwiniętą połówkę plasterka szynki, kawałek sera i jedno winogrono. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy.

Sałatka
(przystawka III - porcja dla 2-4 osób)
  • ½ melona zielonego
  • 1 duża kiść czerwonych winogron
  • 100g sera długodojrzewającego (np. Stary Olęder)
  • Kilka kropli oliwy z oliwek
  • Sok z ½ limonki
  • Sól
  • Pieprz
Z melona wykrawamy kulki, ser kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy winogrona, polewamy sokiem z limonki, oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy podać sałatkę w małych kokilkach.

Krewetki w muszlach
  • 18 dużych muszli z makaronu
  • 500g opakowania mrożonych krewetek tiger
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • Sok z połowy limonki
  • Sól
  • Pieprz
Gotujemy muszle w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Rozgrzewamy oliwę z masłem na patelni. Na tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek. Po minucie wlewamy puszkę pomidorów. Smażymy całość około 5 minut. Dodajemy krewetki i całość smażymy około 10 minut. Na końcu dodajemy soli i pieprzu oraz polewamy sokiem z połowy limonki. Krewetki wraz z sosem odstawiamy do ostygnięcia. Ugotowane muszle układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Po wystudzeniu krewetek. Ściągamy z nich ogonki i wkładamy do wcześniej przygotowanych muszli. Po nafaszerowaniu każdej, polewamy całość sosem z patelni i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° na funkcję grilla z grzałką na 20 minut. Możemy podać danie z chrupiącą bagietką oraz lampką białego wytrawnego wina.
Kruche babeczki z granatem
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75g masła niesolonego
  • 50g cukru pudru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
  • 1 tabliczka białek czekolady
  • ¼ tabliczki czekolady deserowej do gotowania (do polew, do pieczenia)
  • ½ puszki kokosowego mleczka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta chilli
  • Mały granat
Ciasto: Mąkę z cukrem przesiewamy na stolnicę i mieszamy, dodajemy żółtko i masło. Wszystko siekamy nożem. Zagniatamy szybko ciasto, dodając łyżkę wody. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 30 minut wkładamy do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy dość cienko między folią, wykrawamy kółka i wykładamy nimi formę do muffinek. Ciasto nakłuwamy i blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180° na 15 minut, aż babeczki się zezłocą. Odstawiamy je do wystudzenia.
Nadzienie: Granat rozkrajamy na pół i wyjmujemy pestki do miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy oba rodzaje czekolady i mieszamy z mlekiem kokosowym. Potem roztopioną czekoladę w garnku stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy powoli, na niewielkim ogniu, wsypując mąkę ziemniaczaną i szczyptę chilli, cały czas mieszając masę, aż zgęstnieje. Przygotowaną masę wykładamy na upieczone i wystudzone babeczki. Nadziane babeczki posypujemy pestkami granata. Pozostałą masę czekoladową można przełożyć do filiżanek i zjeść ją z dowolnymi owocami.

Źródło: www.magazynobsesje.pl
Autor: Agnieszka Pohl, Beata Pohl
Zdjęcia: Mateusz Pohl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz