Zapewne wielu z Was wyznaje zasadę: przez żołądek do serca. Romantyczna
kolacja z najbliższą osobą to doskonała okazja, aby najeść się do woli.
Postanowiłam
wyjść naprzeciw Waszym przekonaniom, proponując zestaw, który z całą
pewnością
idealnie sprawdzi się w taki wieczór.
Roladki szparagowe
(przystawka I - 4 sztuki)
- 4 plastry szynki rano
- 8 szparagów zielonych ze słoika
- 8 szparagów białych ze słoika
- 4 pomidory suszoneMajonez4 wykałaczki
Plaster szynki smarujemy odrobiną majonezu, kładziemy na to
dwa zielone szparagi, dwa białe i jeden pomidor. Szynkę zwijamy w rulon i
spinamy wykałaczką. Czynność powtarzamy z pozostałymi plastrami szynki.
Szaszłyki Wytrawne
(przystawka II - 4 sztuki)
- 4 kawałki sera długo dojrzewającego (np. Stary Olęder)
- 4 czerwone winogrona
- 4 kulki melona zielonego
- 2 plastry szynki serrano4 wykałaczki do szaszłyków
Kroimy plastry szynki na pół. Na wykałaczkę nabijamy kulkę
melona, zwiniętą połówkę plasterka szynki, kawałek sera i jedno winogrono.
Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy.
Sałatka
(przystawka III - porcja dla 2-4 osób)
- ½ melona zielonego
- 1 duża kiść czerwonych winogron
- 100g sera długodojrzewającego (np. Stary Olęder)
- Kilka kropli oliwy z oliwek
- Sok z ½ limonki
- Sól
- Pieprz
Z melona wykrawamy kulki, ser kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do miski, dodajemy winogrona, polewamy sokiem z limonki, oliwą z
oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy podać sałatkę w małych
kokilkach.
Krewetki w muszlach
- 18 dużych muszli z makaronu
- 500g opakowania mrożonych krewetek tiger
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- Sok z połowy limonki
- Sól
- Pieprz
Gotujemy muszle w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy.
Rozgrzewamy oliwę z masłem na patelni. Na tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek.
Po minucie wlewamy puszkę pomidorów. Smażymy całość około 5 minut. Dodajemy
krewetki i całość smażymy około 10 minut. Na końcu dodajemy soli i pieprzu oraz
polewamy sokiem z połowy limonki. Krewetki wraz z sosem odstawiamy do
ostygnięcia. Ugotowane muszle układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Po
wystudzeniu krewetek. Ściągamy z nich ogonki i wkładamy do wcześniej
przygotowanych muszli. Po nafaszerowaniu każdej, polewamy całość sosem z
patelni i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane naczynie
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° na funkcję grilla z grzałką na 20
minut. Możemy podać danie z chrupiącą bagietką oraz lampką białego wytrawnego
wina.
Kruche babeczki z granatem
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 75g masła niesolonego
- 50g cukru pudru trzcinowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 1 tabliczka białek czekolady
- ¼ tabliczki czekolady deserowej do gotowania (do polew, do pieczenia)
- ½ puszki kokosowego mleczka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Szczypta chilli
- Mały granat
Ciasto: Mąkę z cukrem przesiewamy na stolnicę
i mieszamy, dodajemy żółtko i masło. Wszystko siekamy nożem. Zagniatamy
szybko ciasto, dodając łyżkę wody. Zagniecione ciasto zawijamy w folię
spożywczą i na 30 minut wkładamy do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy dość
cienko między folią, wykrawamy kółka i wykładamy nimi formę do muffinek. Ciasto
nakłuwamy i blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180° na 15 minut, aż
babeczki się zezłocą. Odstawiamy je do wystudzenia.
Nadzienie: Granat rozkrajamy na pół i wyjmujemy pestki do
miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy oba rodzaje czekolady i mieszamy z mlekiem
kokosowym. Potem roztopioną czekoladę w garnku stawiamy na kuchenkę
i podgrzewamy powoli, na niewielkim ogniu, wsypując mąkę ziemniaczaną i
szczyptę chilli, cały czas mieszając masę, aż zgęstnieje. Przygotowaną masę
wykładamy na upieczone i wystudzone babeczki. Nadziane babeczki posypujemy
pestkami granata. Pozostałą masę czekoladową można przełożyć do filiżanek i
zjeść ją z dowolnymi owocami.
Źródło: www.magazynobsesje.pl
Autor: Agnieszka Pohl, Beata Pohl
Autor: Agnieszka Pohl, Beata Pohl
Zdjęcia: Mateusz Pohl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz