Robiłam już kiedyś podobne koszyczki – masę jajeczno śmietanową wraz z łososiem zapiekałam, były więc na ciepło. Tym razem koszyczki z ciasta brick były na zimno. Ciasto brick można formować dowolnie – są cienkie ja pergamin, wypełniłam nimi foremki do babeczek i zapiekłam. Ciasto brick można wypełnić farszem, zwinąć i usmażyć.
Ciasto brick kupuję w Leclercu, jest tanie – 10 arkuszy kosztuje ok 3 zł. Jeśli będziecie meili problem z kupieniem takiego ciasta, koszyczki możecie zrobić z ciasta filo, francuskiego lub kruchego.
Moje koszyczki wypełniłam chrzanowym serkiem Almette, do każdego dodałam kawałek awokado, kilka kaparów i wędzonego łososia. Całość posypałam sezamem i skropiłam sosem mango (kupiłam w Lidlu, jest super!)
Tak naprawdę koszyczki możecie wypełnić dowolnie. Może to być pesto i grillowany kurczak, może to być owocowy serek i np. ziarna granatu. Koszyczki są świetną przekąską, wspaniale wyglądają i dobrze smakują.
SKŁADNIKI:
- ciasto brick (lub filo, francuskie)
- dwie łyżki masła
- serek chrzanowy (np. Almette chrzanowy)
- awokado
- łosoś wędzony
- sok z limonki
- kapary
- ziarna sezamu
- sos mango
- kolendra
Asia Matyjak
www.odczarujgary.pl
Wygląda tak pysznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń