szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

czwartek, 19 listopada 2015

Kofty jagnięce z sosem z buraczków i śliwek kalifornijskich podane na podpłomykach

 
Tradycyjne egipskie potrawy są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wystarczy tylko odrobina dobrych chęci, by z własnej kuchni przenieść się do orientalnego świata… Jednym z takich dań jest kofta. U nas w wersji z sosem z buraczków i śliwek kalifornijskich. 





Składniki: 

• 1 pęczek buraczków (około 500g) 
• 1 drobno posiekana, średniej wielkości cebula 
• 2 łyżki oliwy z oliwek  
• 2 rozgniecione ząbki czosnku 
• 1 drobno posiekana gałązka tymianku 
• duża szczypta przypraw 
• sól i pieprz do smaku 
• 1 łyżka octu balsamicznego 
• 150ml wody 
• 80g śliwek kalifornijskich 

Do przygotowania koft jagnięcych:

• 450g mielonej jagnięciny 
• 2 rozgniecione ząbki czosnku 
• sól i pieprz do smaku 
• 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 
• 2 łyżki drobno posiekanej kolendry 
• 1 mała drobno posiekana czerwona cebula 
• 1 ubite jajko 
• 1 łyżka bułki tartej 
• 1 łyżka oliwy z oliwek 
• 4 podpłomyki 
• 1 mały pojemnik jogurtu naturalnego 

Przygotowanie: 

Skropić buraki 1 łyżką oliwy z oliwek i umieścić w żaroodpornym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec przez 1 ½ godziny. Przygotować kofty jagnięce. Zmieszać wszystkie składniki razem (zostawić 1 łyżkę kolendry do ozdobienia gotowej potrawy) i używając bułki tartej uformować podłużne kotleciki. Nabić kofty na patyczki do szaszłyków i umieścić w lodówce do momentu smażenia. Gdy buraczki będą gotowe i wystudzone, odciąć końce, obrać, zetrzeć i wrzucić do miski. 

Czas przygotowania: 40 minut 
Czas pieczenia: 2 godz. 
Całkowity czas przygotowania: 2 godz. 40 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz