Tradycyjne egipskie potrawy są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wystarczy tylko odrobina dobrych chęci, by z własnej kuchni przenieść się do orientalnego świata… Jednym z takich dań jest kofta. U nas w wersji z sosem z buraczków i śliwek kalifornijskich.
Składniki:
• 1 pęczek buraczków (około 500g)
• 1 drobno posiekana, średniej wielkości cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 rozgniecione ząbki czosnku
• 1 drobno posiekana gałązka tymianku
• duża szczypta przypraw
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 150ml wody
• 80g śliwek kalifornijskich
Do przygotowania koft jagnięcych:
• 450g mielonej jagnięciny
• 2 rozgniecione ząbki czosnku
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
• 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
• 1 mała drobno posiekana czerwona cebula
• 1 ubite jajko
• 1 łyżka bułki tartej
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 4 podpłomyki
• 1 mały pojemnik jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Skropić buraki 1 łyżką oliwy z oliwek i umieścić w
żaroodpornym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Piec przez 1 ½ godziny.
Przygotować kofty jagnięce. Zmieszać wszystkie składniki
razem (zostawić 1 łyżkę kolendry do ozdobienia gotowej
potrawy) i używając bułki tartej uformować podłużne
kotleciki. Nabić kofty na patyczki do szaszłyków i umieścić w
lodówce do momentu smażenia.
Gdy buraczki będą gotowe i wystudzone, odciąć końce,
obrać, zetrzeć i wrzucić do miski.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 2 godz.
Całkowity czas przygotowania:
2 godz. 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz