Clafoutis to pieczony deser pochodzący z regionu Limousin w środkowej Francji. Składa się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Dziś pomysł na wersję ze śliwkami kalifornijskimi.
Składniki:
•
1 łyżki masła
•
szczypta soli
•
250 g kalifornijskich śliwek
•
3 średnie jajka i jedno żółtko
•
110 g cukru do wypieków
•
75 g mąki
•
170 ml pełnotłustego mleka
•
150 ml śmietanki 36%
•
1 laski wanilii
•
cukier puder do posypania
•
lody lub sos waniliowy do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Okrągłe naczynie ceramiczne wysmarować masłem i obsypać dokładnie 1 łyżką cukru. W dużej misce wymieszać mąkę, pozostały cukier, sól i jajka. Przeciąć laskę wanilii wzdłuż i nożem usunąć nasiona. Umieścić je wraz z laską wanilii w garnku, dodać mleko i śmietankę. Podgrzać, lecz nie doprowadzać do wrzenia. Po podgrzaniu wyjąć laskę wanilii i dodać jajka, następnie roztrzepać, aby połączyć wszystkie składniki. Dodać śliwki kalifornijskie i wlać masę do naczynia ceramicznego. Upewnić się, że niektóre kalifornijskie śliwki są widoczne na wierzchu masy, aby ciasto ładnie wyglądało po upieczeniu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut do momentu aż ciasto będzie ścięte. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem i podawać z lodami lub sosem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz