szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

poniedziałek, 16 listopada 2015

Clafoutis ze śliwkami kalifornijskimi

Clafoutis to pieczony deser pochodzący z regionu Limousin w środkowej Francji. Składa się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Dziś pomysł na wersję ze śliwkami kalifornijskimi.




Składniki:

• 1 łyżki masła 
• szczypta soli 
• 250 g kalifornijskich śliwek 
• 3 średnie jajka i jedno żółtko 
• 110 g cukru do wypieków 
• 75 g mąki 
• 170 ml pełnotłustego mleka 
• 150 ml śmietanki 36% 
• 1 laski wanilii 
• cukier puder do posypania 
• lody lub sos waniliowy do podania 

Przygotowanie: 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Okrągłe naczynie ceramiczne wysmarować masłem i obsypać dokładnie 1 łyżką cukru. W dużej misce wymieszać mąkę, pozostały cukier, sól i jajka. Przeciąć laskę wanilii wzdłuż i nożem usunąć nasiona. Umieścić je wraz z laską wanilii w garnku, dodać mleko i śmietankę. Podgrzać, lecz nie doprowadzać do wrzenia. Po podgrzaniu wyjąć laskę wanilii i dodać jajka, następnie roztrzepać, aby połączyć wszystkie składniki. Dodać śliwki kalifornijskie i wlać masę do naczynia ceramicznego. Upewnić się, że niektóre kalifornijskie śliwki są widoczne na wierzchu masy, aby ciasto ładnie wyglądało po upieczeniu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut do momentu aż ciasto będzie ścięte. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem i podawać z lodami lub sosem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz