Niepowtarzalne przepisy dla najbardziej wymagających smakoszy i miłośników dobrej kuchni.
sobota, 24 maja 2014
PIECZONY RABARBAR Z MORELAMI POD KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ
Najprostszy deser na świecie! Pieczone sezonowe owoce pod kruszonką to idealne połączenie. Jesienią pieczemy jabłka i śliwki. Teraz obowiązkowy zestaw to rabarbar, np. z morelami. Pyszność nad pysznościami, prosta i szybka. Do kwaśnych owoców i słodkiej chrupiącej kruszonki idealnie pasują lody waniliowe.
Owoce pod kruszonką przygotujecie w 10 minut, czas pieczenia to 20 minut.
SKŁADNIKI:
OWOCE:
rabarbar (4-5 łodyg)
morele (ok. 5-6 sztuk)
2 łyżki cukru
łyżka masła
KRUSZONKA
10 dag mąki pszennej
10 dag masła
10 dag cukru
garść płatków migdałów
*po upieczeniu: lody waniliowe
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar myjemy, odcinamy końce, obieramy, kroimy na kawałki. Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Owoce zasypujemy cukrem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wrzucamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę – łączymy mąkę, masło, cukier i płatki migdałów – ucieramy całość. Kruszonką posypujemy owoce. Owoce pod kruszonką pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut – do zrumienienia się kruszonki. Na upieczone owoce pod kruszonką nakładamy lody waniliowe.
Joanna Matyjek / odczarujgary.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda pysznie i zachęcająco. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń