szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 23 lutego 2014

SMAKI ŚWIATA: WŁOCHY OD KUCHNI

Chyba każdemu z nas Włochy, jeśli chodzi o jedzenie kojarzą się z pizzą i spaghetti, które stały się niezwykle popularne w naszym kraju. Co prawda coraz częściej są to gorsze zamienniki oryginalnych dań, mające niewiele wspólnego z przysmakami słonecznej Italii. Jaka naprawdę jest włoska kuchnia? Spróbujmy się jej trochę dokładniej przyjrzeć.

 


Oregano, bazylia, parmezan, oliwa, pomidory, czosnek, oliwki – to chyba główne składniki każdego idealnego, włoskiego dania. Oczywiście mięso i ryby też mają nie małe znaczenie, gdyż kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. 




Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą. Miejscowości górskie charakteryzują się bardziej kalorycznymi potrawami. Trudniej tam o świeże ryby, dlatego też zastępuje się je przeróżnymi ciepłymi daniami mięsnymi i zupami z dodatkiem roślin strączkowych. W rejonach nadmorskich posiłki są zdecydowanie lżejsze.

Jeśli chodzi o jedzenie Włosi lubią sobie pofolgować. W końcu jest to jedna z ich wielkich miłości. Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta lub inne danie mączne, zupa); secondo piatto: główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem.

Klasycznym daniem włoskim jest makaron, który może zostać przygotowany na wiele różnych sposobów. Najbardziej popularne jest oczywiście spaghetti bolognese, czyli długie nitki makaronowe (oczywiście ugotowane al dente) przygotowane z sosem mięsno-pomidorowym. Inne odmiany spaghetti to między innymi carbonara –z sosem przygotowanym na bazie boczku, śmietany i parmezanu, czy lasagne, czyli zapiekane płaty makaronu przekładane mięsem mielonym, śmietaną i serem, występujące również w wersji wegetariańskiej na przykład ze szpinakiem. 




Oprócz makaronów we włoskiej kuchni króluje oczywiście pizza, czyli w wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, (znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego - focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Tradycyjna pizza neapolitańska jest przygotowywana z lokalnych produktów i wyróżnia się jej 3 rodzaje: pizza marinara, która zawiera pomidory, czosnek i oregano oraz oliwę z pierwszego tłoczenia (większość pizzerii w Neapolu dodaje do tego rodzaju również bazylię), pizza Margherita, zawierająca pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę; oraz pizza Margherita extra, która zawiera pomidory, mozzarellę z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylię i oliwę.




Włosi uwielbiają również przekąski: 250 rodzajów wędlin, ponad 400 rodzajów sera, prawie 200 sposobów przygotowania przetworów rybnych i warzywnych, kilkadziesiąt rodzajów pieczywa do tego wiele odmian wina, zróżnicowane produkty z oliwek oraz niezliczona ilość produktów cukierniczych. Raj dla smakoszy. Poza bogactwem smaków kuchnia włoska, a szerzej śródziemnomorska została uznana za jeden z najzdrowszych sposób żywienia. Jest smaczna, bogata w doznania i do tego potrafi być zdrowa i dietetyczna. Czego więcej potrzeba.

Zapraszamy na wypróbowanie jednego z włoskich specjałów. Więcej informacji na stronie: www.amo-italia.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz