szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 23 lutego 2014

PIECZONY KURCZAK MAMMA MIA



Składniki:
drobno posiekane liście z 2 gałązek świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanego tymianku
2 wyciśnięte ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1,25 kg pokrojonego w ćwiartki kurczaka
300 ml wytrawnego białego wina
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie:
Rozgrzej piec do 180oC. Wymieszaj zioła i czosnek z 2 łyżkami oliwy i dopraw solą oraz pieprzem. Obtocz kawałki kurczaka w mieszance z ziół, dbając o to, by powstała równomierna powłoka. Rozgrzej pozostałą oliwę na dużej patelni, dodaj kurczaka i smaż przez 2 minuty z każdej strony, aż będzie złotobrązowy. Przełóż na blachę do pieczenia. Dodaj do soków na patelni wino i zagotuj, mieszając. Gotuj przez 3 minuty, następnie polej kurczaka winem. Piecz mięso przez 40 minut, aż będzie wypieczone i miękkie. Podawaj je od rzu, polewając sokami z pieczenia. Najlepiej podawać tę potrawę z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem. Dobrze użyć organicznego albo hodowanego w naturalnych warunkach kurczaka, który ma znacznie lepszy smak niż kurczak chowu przemysłowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz