Casserole
- szklanka bulionu
- 1 duży batat
- 2 papryki
- połowa małej cukinii
- 2 sparzone pomidory
- 6 średnich pieczarek
- 1 cebula
- 2 małe pory
- 200 g tofu
3 ząbki czosnku
(+ natka pietruszki, świeży tymianek, świeża szałwia, sól, pieprz)
- 1 duży batat
- 2 papryki
- połowa małej cukinii
- 2 sparzone pomidory
- 6 średnich pieczarek
- 1 cebula
- 2 małe pory
- 200 g tofu
3 ząbki czosnku
(+ natka pietruszki, świeży tymianek, świeża szałwia, sól, pieprz)
W rondlu rozgrzej oliwę,
przesmaż na niej posiekaną w piórka. Następnie dodaj pokrojone w większą kostkę
bataty, paprykę i cukinię oraz posiekanego pora i czosnek. Podsmaż na większym
ogniu przez 3-4 minuty. Całość zalej połową szklanki bulionu (pół zostaw sobie
na późniejsze podlewanie). Duś pod przykryciem przez następne 5-7 minut. Następnie
dodaj pokrojone pieczarki oraz pokrojone sparzone pomidory wraz z tofu. Dodaj
posiekaną szałwię oraz tymianek. Posól, popieprz, zamieszaj i wstaw do
piekarnika na 20 minut - 160 stopni.
Jeżeli potrawa będzie przywierać, możesz uzupełniać płyn dolewając pozostały bulion. Pod koniec zapiekania możesz potrawę posypać serem. Jeżeli korzystasz z mięsa które było wcześniej gotowane to dodaj je i wymieszaj na kilka ostatnich minut.
Jeżeli potrawa będzie przywierać, możesz uzupełniać płyn dolewając pozostały bulion. Pod koniec zapiekania możesz potrawę posypać serem. Jeżeli korzystasz z mięsa które było wcześniej gotowane to dodaj je i wymieszaj na kilka ostatnich minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz