szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 28 lutego 2014

CASSEROLE JANA KURONIA






Casserole

- szklanka bulionu
- 1 duży batat
- 2 papryki
- połowa małej cukinii
- 2 sparzone pomidory
- 6 średnich pieczarek
- 1 cebula
- 2 małe pory
- 200 g tofu
3 ząbki czosnku
(+ natka pietruszki, świeży tymianek, świeża szałwia, sól, pieprz)

W rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż na niej posiekaną w piórka. Następnie dodaj pokrojone w większą kostkę bataty, paprykę i cukinię oraz posiekanego pora i czosnek. Podsmaż na większym ogniu przez 3-4 minuty. Całość zalej połową szklanki bulionu (pół zostaw sobie na późniejsze podlewanie). Duś pod przykryciem przez następne 5-7 minut. Następnie dodaj pokrojone pieczarki oraz pokrojone sparzone pomidory wraz z tofu. Dodaj posiekaną szałwię oraz tymianek. Posól, popieprz, zamieszaj i wstaw do piekarnika na 20 minut - 160 stopni.
Jeżeli potrawa będzie przywierać, możesz uzupełniać płyn dolewając pozostały bulion. Pod koniec zapiekania możesz potrawę posypać serem. Jeżeli korzystasz z mięsa które było wcześniej gotowane to dodaj je i wymieszaj na kilka ostatnich minut.

                                                                    fot. Arek Drygas 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz