szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 31 lipca 2015

Wegański burger

Wybierając pośród wegetariańskich szybkich dań możemy zdecydować się na popularne veggie burgery, w których mięso zastąpione jest kotletem z cieciorki, tofu czy kaszy jaglanej. Alternatywą dla kebaba jest z kolei tortilla z falafelem, czyli małymi kotletami z ciecierzycy albo bobu. 



Pomysłów na zdrowe i bezmięsne szybkie posiłki jest wiele: wegańskie hot-dogi, z ,,kiełbaskami” złożonymi z warzyw, kasz, strączków i aromatycznych ziół, zapiekanki warzywne, czy frytki z batatów i selera. Dania takie są bardzo pożywne, pięknie wyglądają i idealnie nadają się na przekąskę w trakcie zabieganego dnia czy podczas przerwy w pracy. 

Chcąc odżywiać się zdrowo i bezmięsnie, nie musimy zatem rezygnować z „ulicznego jedzenia”. A oto propozycja na wegańskiego burgera.

Składniki: 

4 łyżki stołowe wegetariańskiej oliwy 
1 drobno pokrojona cebula 
400g puszka fasoli Borlotti, opłukanej i osuszonej 
1 łyżka stołowa sosu sojowego Kikkoman 
pęczek kolendry, posiekanej 
50g bułki tartej 
3 łyżki stołowe mąki pszennej 
1 jajko 
3-4 łyżki stołowe kminku rzymskiego 

Pomidorowa salsa: 

4 świeże, dojrzałe pomidory, posiekane 
½ czerwonej cebuli, cienkie plastry 
strumień sosu sojowego Kikkoman 
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 
szczypta cukru 
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku 

Serwować z: 

4 burger bułki, 4 plastry sera Cheddar 

Sposób przygotowania: 

Wlać łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i dodać do miski z fasolą. Przy pomocy maszynki do ziemniaków rozetrzyj fasolę na pastę, a następnie dobrze wymieszaj z sosem sojowym Kikkoman, wraz z kolendrą i tartą bułką. Uzyskana pasta powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt mokra, dodaj odrobinę tartej bułki. Przy pomocy wilgotnych dłoni, uformuj z uzyskanej pasty 4 mini burgerowe płaskie kulki, a la paszteciki o grubości ok. 2 cm. Każdą z nich obtocz w mące i strząśnij jej nadmiar. 

Następnie zanurz w ubitym jajku i obtocz w kminku. Podgrzej pozostały olej na patelni i smaż hamburgery, po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Aby zrobić sos pomidorowy, wymieszaj pomidory, czerwoną cebulę, sos sojowy Kikkoman, olej i cukier w misce. Dobrze wymieszaj i pozostaw na czas smażenia burgerów, aby smaki przeniknęły między sobą. 

Podawać na ciepło z serem Chedar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz