szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 7 lipca 2015

ZIEMNIACZANY KREM Z PRAŻONYM BOCZKIEM I GRZYBAMI SHIMEJI MISTRZA KUCHNI SEBASTIANA KRAUZOWICZA

   


Szef Kuchni – Sebastian Krauzowicz to zdobywca wielu nagród i wyróżnień w prestiżowych konkursach kulinarnych na arenie krajowej i międzynarodowej. Jego autorska kuchnia w połączeniu z elementami regionalnymi wprawia w zachwyt szeroką gamą niepowtarzalnych propozycji kulinarnych.

Kuchnia oparta jest na świeżych ściśle wyselekcjonowanych produktach. Do ich przygotowania używane są nowoczesne techniki kulinarne, które mają wpływ na jakość serwowanych potraw. 

Już dziś, specjalnie dla Czytelniczek SZCZYPTY LUKSUSU jeden z kultowych przepisów Sebastiana.

Ziemniaczany krem z prażonym boczkiem i grzybami shimeji   



Składniki:


  • 0,6 kg ziemniaków
  • 3  ząbki czosnku  / około 15 g
  • 2 cebule / około 100g
  • 80 G grzybów shimeji
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • 300 ml bulionu z białych warzyw
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz / do smaku
  • 150 g boczku chudego

Przygotowanie:
Ziemniaki drobno pokroić i przesmażyć na patelni z posiekaną cebulą i łyżką oliwy z oliwek, dodać czosnek tymianku i rozmarynu, następnie podlać białym winem i odparować, całość zalać bulionem i gotować aż ziemniaki zmiękną. Wyciągnąć gałązki tymianku i rozmarynu oraz ząbki czosnku, zalać śmietaną i gotować przez 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Lekko wystudzić i zblenderować na gładki krem. 

Boczek w plastrach wytopić w 130 stopniach w suchym piekarniku 0% wilgotności, gdy będzie już rumiany osuszamy papierowym ręcznikiem i miksujemy na drobno.

Grzyby przesmażyć na oliwie z oliwek, doprawić solą.


Sebastian Krauzowicz - Executive Chef Copernicus Toruń Hotel & Restauracja Sfera



- Doświadczenia zawodowe zdobyłem w renomowanym pięciogwiazdkowym Hotelu Radisson w Warszawie oraz w Hotelu Bryza w Juracie. Po powrocie na rodzinne Podhale uczestniczyłem w otwarciu luksusowej restauracji gdzie objął stanowisko Szefa Kuchni. Następnie szukając dalszych wyzwań w wieku 25 lat rozpoczął pracę w Hotelu Crocus, gdzie pięć lat czuwałem nad hotelową gastronomią, między czasie uczestniczył w otwarciu Hotelu Masovia. Obecnie od roku jestem Szefem Kuchni w Copernicus Toruń Hotel gdzie prowadzę autorską restaurację Sfera by Sebastian Krauzowicz. -  opowiada szef kuchni.

Kilka jego ulubionych dań poniżej:
 





 


fot. Ben Fuchs

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz