szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 26 lipca 2015

Tarta cytrynowa z malinami

Tarta cytrynowa z malinami to rewelacyjny przepis na wakacyjny deser. Świeży i kwaskowaty smak cytryn wyśmienicie współgra z uwielbianą przez wszystkich słodyczą malin.  



Składniki: 

CIASTO 
• 500 g mąki pszennej
• 150 g cukru pudru
• 250 g miękkiego masła
• 1 łyżkę ekstraktu wanilii 
• skórka z 1 cytryny (tylko żółta część) 
• szczypta soli 
• 2 jajka 

NADZIENIE 
• 9 jajek 
• 200 g cukru pudru 
• 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi 
• 250 ml śmietany 30% 

POLEWA 
• 400 g zamrożonych malin (lub świeżych) 
• 100 ml wody 
• 100g cukru pudru 
• 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania: 
• Rozgrzać piekarnik do 160°C. 

CIASTO: Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min. 



NADZIENIE: Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

POLEWA: Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić. Ciasto polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz