szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

środa, 1 lipca 2015

Stek wołowy grillowany z glazurą ze śliwek kalifornijskich

Wieczorem 4. lipca amerykańskie niebo ponowie rozbłyśnie światłami fajerwerków, właśnie tego dnia Amerykanie obchodzą Dzień Niepodległości. To najważniejsze w roku święto celebrowane jest w radosny sposób. W całych Stanach na ulicach odbywają się liczne parady oraz koncerty. Ponadto tradycyjnym sposobem świętowania Dnia Niepodległości w USA są spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy wspólnym grillu. 



Polaków i Amerykanów łączy zamiłowanie do grillowania. Z tej okazji przygotowaliśmy unikalne przepisy na grillowe przysmaki, które świetnie sprawdzą na grillowych rusztach po obu stronach oceanu. 

Dziś pierwszy z nich: stek wołowy z glazurą ze śliwek kalifornijskich. 

Składniki: 

- 2 steki z sezonowanej wołowiny, każdy ok. 25-30 dkg 
- 20 dkg świeżego groszku cukrowego 

Glazura:

- 10 dkg śliwek kalifornijskich 
- 120 ml wody ze śliwek kalifornijskich 
- 90 ml sosu sojowego do sushi 
- 1,5 łyżki cukru brązowego 
- 1 łyżka siekanego imbiru 
- 1 duży ząbek czosnku 
- sól, pieprz do smaku 

Do posypania: 
- 1 łyżka ziaren sezamu 
- 3 łodygi grubego szczypioru 

Przygotowanie: 
Steki wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem, powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy glazurę. Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę ze śliwek do naczynia i pozostawiamy na boku. Odmoczone śliwki kalifornijskie przekładamy do blendera, dodajemy 120 ml wody ze śliwek i miksujemy na jednolitą masę. Do rondelka przelewamy sos sojowy, dodajemy puree ze śliwek, posiekany imbir, wyciśnięty czosnek, cukier. Całość mieszamy, doprawiamy solą lub pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu, lekko redukując objętość. Ze względu na dodanie puree ze śliwek kalifornijskich, które naturalnie jest gęste powinno nam to zająć nie więcej niż 10-12 minut. 


Grilla dobrze rozgrzewamy, mięso układamy na grillu, po 2 minutach przewracamy na drugą stronę. Stronę już ugrillowaną smarujemy glazurą, po 2 minutach przewracamy stek na stronę wcześniej już grillowaną i tym razem grillujemy ją z glazurą przez ok. 1 minutę. Smarujemy glazurą drugą stronę steka i też grillujemy ją przez ok. 1 minutę. Po tym czasie przekładamy steka na ok. 3-5 minut na folię aluminiową i przykrywamy go do tzw. odpoczynku. Tak przygotowany stek powinien być stekiem średnio wysmażonym.

 Przy steku lekko krwistym należy skrócić łączny czas grillowania do ok. 4 minut. Dla steków bardziej wysmażonych należy wydłużyć czas grillowania o 2-4 minuty. Groszek cukrowy wrzucamy na wrzątek na ok. 2 minuty. Odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą. Zblanszowany groszek przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko dosalamy. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno kroimy. Steki podajemy w całości lub pokrojone w paski, posypane prażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz