szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

środa, 15 lipca 2015

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem

 
Dla wszystkich sympatyków grilla i pysznych burgerów - przepis na wyjątkową "bułkę" z wołowiną, śliwkami kalifornijskimi i kolendrą.





Składniki: 

- 60 dkg mięsa wołowego mielonego 
- 8 śliwek kalifornijskich 
- 2 łyżki posiekanej kolendry 
- liście sałaty rzymskiej 
- 4 bułki hamburgerowe 

 Chutney: 
- 15 dkg śliwek kalifornijskich 
- 20 dkg moreli, świeżych
- 1 duża czerwona cebula 
- 3 łyżki octu winnego 
- 3 łyżki oliwy z oliwek 
- 1 łyżka posiekanego imbiru 
- 2 ząbki czosnku 
- 2 łyżki posiekanej kolendry 
- sól do smaku 

Przygotowanie: 

Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. 

Zmniejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut. Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.

Czas przygotowania: 60 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz