szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 24 marca 2015

Tort biszkoptowy z serkiem i owocami. Inspiracja na świąteczny stół!

Święta wielkanocne spędzane przy stole w rodzinnym gronie to radosne chwile, które wspominamy przez cały rok. To Święta, które pachną wiosną i kojarzą nam się z bajecznie pysznym jedzeniem. Wśród wypieków goszczących na naszych stołach nie powinno zabraknąć słodkości. Oprócz serników, babek i makowców przygotujmy tort, który zachwyci smakiem...



Składniki: 

BISZKOPT:
 • 5 jajek 
• 1 szklanka cukru pudru
 • ¾ szkl. mąki pszennej 
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

DO PRZEŁOŻENIA: 
 • 300 ml śmietany 30% z 3 łyżkami cukru pudru
 • 3 serki Almette FRUIT (różne smaki) 
• po 5 łyżek soku malinowego, wiśniowego i jagodowego
 • po 1 kubku owoców: malin, jagód, wiśni 

DO DEKORACJI: 
 • 3 serki Almette FRUIT (różne smaki) 
• świeże owoce – maliny, jagody, wiśnie 

Przygotowanie: 

BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części. 

 MASA SERKOWO-ŚMIETANOWA: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do śmietany w 3 miseczkach dodajemy 3 różne serki Almette. Pierwszą część biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, nakładamy serek Almette z Jagodą i Maliną oraz maliny. Przekładamy drugim biszkoptem nasączonym sokiem jagodowym i nakładamy serek Almette z Gruszką i Jabłkiem oraz jagody. Trzeci biszkopt nasączamy sokiem wiśniowym i smarujemy serkiem Almette z Wiśnią i Żurawiną. Cały tort smarujemy po kolei trzema rodzajami serka Almette Fruit. Wierzch dekorujemy świeżym owocami.

Czas przygotowania: 120 min
Porcja dla 8 osób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz