szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

sobota, 7 marca 2015

Biszkopt z jabłkami

Leniwa sobota w domu, puszysty biszkopt z jabłkami, idealnie schłodzone wino. Czy trzeba czegoś więcej? Gorąco zapraszamy do lektury najnowszego przepisu Asi Matyjek - która inspirację znalazła w książce Elizy Mórawskiej "O jabłkach".



SKŁADNIKI:

-  4 jajka 
-  250 g cukru
-  250 g mąki
-  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  3 łyżki oleju 
- 2 łyżki wody 
-  1 łyżka octu
-  4-5 niewielkich jabłek 
- 1 łyżka cukru i cynamon do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki. Ubijamy jajka z cukrem (ok. 3 minut). Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące i proszku do pieczenia. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy jabłka. Całość posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wbijamy w ciasto patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest mokry, wydłużamy czas pieczenia o kilka minut. Upieczone ciasto studzimy, a przed podaniem solidnie posypujemy je cukrem pudrem. 

Więcej na: http://odczarujgary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz