Łukasz Pielak z restauracji Platter by Karol Okrasa proponuje dziś opiekanego łososia. Sprawdź, jak smakuje?!
Składniki:
•
160 g filetu z łososia
•
1 łyżeczka słodkiej papryki
•
1 łyżeczka kminu rzymskiego
•
1 łyżeczka cynamonu
•
50 g soli
•
100 g mrożonego zielonego groszku
•
50 ml oliwy z oliwek
•
wasabi do smaku
•
sok z 1 limonki
•
2 pomidory
•
1 łyżka miodu
•
1 ząbek czosnku
•
miks sałat
Przygotowanie:
Sól rozpuścić w 500 ml wody, łososia pokrojonego w grube plastry włożyć do osolonej wody na 5 minut, następnie wyjąć i osuszyć. Wymieszać przyprawy: paprykę, kmin i cynamon. Groszek ugotować w niewielkiej ilości wody, zmiksować na gładką masę, doprawić oliwą, solą, sokiem z limonki i wasabi. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zamarynować miodzie, oliwie i czosnku pokrojonym w plastry następnie suszyć w piekarniku około godziny w temp. 80 stopni. Łososia oprószonego przyprawami opiec za pomocą palnika gastronomicznego. Łososia podać na couli z groszku z miksem sałat i pomidorami confit.
Autor: Łukasz Pielak / Platter by Karol Okrasa
Czy potrawa może być formą sztuki? W Platter tak właśnie uważamy. Platter by Karol Okrasa to restauracja znajdująca się w pięciogwiazdkowym hotelu InterContinental Warszawa, w której znani szefowie kuchni łączą smaki tradycyjnych polskich produktów w zaskakujące kreacje kulinarne. Wykwintne menu połączone z lampką wina to dopiero początek podróży kulinarnej. Zapraszamy do sprawdzenia specjalnie przygotowanego kulinarnego dzieła sztuki. Nowoczesne wydanie znanych nam dobrze smaków, polecane jest przez prestiżowy przewodnik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz