szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

czwartek, 3 marca 2016

Opiekany łosoś na kuli z zielonego groszku i pomidorkami confit

Łukasz Pielak z restauracji Platter by Karol Okrasa proponuje dziś opiekanego łososia. Sprawdź, jak smakuje?!




Składniki: 

 • 160 g filetu z łososia
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka cynamonu 
• 50 g soli
• 100 g mrożonego zielonego groszku 
• 50 ml oliwy z oliwek
• wasabi do smaku 
• sok z 1 limonki 
• 2 pomidory 
• 1 łyżka miodu 
• 1 ząbek czosnku 
• miks sałat

Przygotowanie: 

Sól rozpuścić w 500 ml wody, łososia pokrojonego w grube plastry włożyć do osolonej wody na 5 minut, następnie wyjąć i osuszyć. Wymieszać przyprawy: paprykę, kmin i cynamon. Groszek ugotować w niewielkiej ilości wody, zmiksować na gładką masę, doprawić oliwą, solą, sokiem z limonki i wasabi. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zamarynować miodzie, oliwie i czosnku pokrojonym w plastry następnie suszyć w piekarniku około godziny w temp. 80 stopni. Łososia oprószonego przyprawami opiec za pomocą palnika gastronomicznego. Łososia podać na couli z groszku z miksem sałat i pomidorami confit. 


Autor: Łukasz Pielak / Platter by Karol Okrasa

Czy potrawa może być formą sztuki? W Platter tak właśnie uważamy. Platter by Karol Okrasa to restauracja znajdująca się w pięciogwiazdkowym hotelu InterContinental Warszawa, w której znani szefowie kuchni łączą smaki tradycyjnych polskich produktów w zaskakujące kreacje kulinarne. Wykwintne menu połączone z lampką wina to dopiero początek podróży kulinarnej. Zapraszamy do sprawdzenia specjalnie przygotowanego kulinarnego dzieła sztuki. Nowoczesne wydanie znanych nam dobrze smaków, polecane jest przez prestiżowy przewodnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz