Już dziś kolejny przepis z naszego albumu SZCZYPTA LUKSUSU - kurczak z suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 120g świeżego fileta z kurczaka zagrodowego
- 100g suszonych, marynowanych pomidorów
- kilka listków świeżo ciętej rucoli
- 3 dojrzałe na słońcu morele
- 1 duża pomarańcza
- 100 g dobrego białego włoskiego wina stołowego
- pieprz młotkowany
- kilka szczypt soli morskiej
- 3 x łyżka klarowanego, domowego masła
- 50 ml likieru Grand Marnier
- 2 łyżki masła osełkowego
Sposób przygotowania:
Filety kurczaka umyć, przebić delikatnie nożem wzdłuż tworząc „kieszonkę”na nadzienie. Wino, sól, pieprz rozetrzeć i wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami i rucolą . Nafaszerować filety przygotowaną masą i pozostawić w miseczce pod przykryciem na ok 2 godziny w chłodnym miejscu. Natrzeć kurczaka klarowanym masłem i upiec w temperaturze ok 210*C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Sos: morele zmiksować w rondelku blenderem domowego miksera, dodać sok z pomarańczy odrobinę pieprzu i łyżeczką klarowanego masła, zagotować kontrolując ulubioną gęstość sosu (kwestia właściwego odparowania wody) mając na uwadze że na końcu dodamy jeszcze likier pomarańczowy. Po dodaniu likieru zdjąć z ognia i na końcu dodać jedynie łyżeczkę osełkowego masła i szczyptę soli - bez gotowania.
Serwować z ułożonym i udekorowanym wg własnego uznania kurczakiem – najlepiej z blanszowanymi warzywami lub zieloną sałatą i vinegrette.
Columna Medica życzy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz