szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 27 marca 2016

Kurczak z suszonymi pomidorami a'la Columna

Już dziś kolejny przepis z naszego albumu SZCZYPTA LUKSUSU - kurczak z suszonymi pomidorami. 



Składniki:

- 120g świeżego fileta z kurczaka zagrodowego 
- 100g suszonych, marynowanych pomidorów
-  kilka listków świeżo ciętej rucoli 
- 3 dojrzałe na słońcu morele 
- 1 duża pomarańcza 
- 100 g dobrego białego włoskiego wina stołowego 
- pieprz młotkowany 
- kilka szczypt soli morskiej 
- 3 x łyżka klarowanego, domowego masła 
- 50 ml likieru Grand Marnier 
- 2 łyżki masła osełkowego

Sposób przygotowania:

Filety kurczaka umyć, przebić delikatnie nożem wzdłuż tworząc „kieszonkę”na nadzienie. Wino, sól, pieprz rozetrzeć i wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami i rucolą . Nafaszerować filety przygotowaną masą i pozostawić w miseczce pod przykryciem na ok 2 godziny w chłodnym miejscu. Natrzeć kurczaka klarowanym masłem i upiec w temperaturze ok 210*C we wcześniej nagrzanym piekarniku. 

Sos: morele zmiksować w rondelku blenderem domowego miksera, dodać sok z pomarańczy odrobinę pieprzu i łyżeczką klarowanego masła, zagotować kontrolując ulubioną gęstość sosu (kwestia właściwego odparowania wody) mając na uwadze że na końcu dodamy jeszcze likier pomarańczowy. Po dodaniu likieru zdjąć z ognia i na końcu dodać jedynie łyżeczkę osełkowego masła i szczyptę soli - bez gotowania. 

Serwować z ułożonym i udekorowanym wg własnego uznania kurczakiem – najlepiej z blanszowanymi warzywami lub zieloną sałatą i vinegrette. 

Columna Medica życzy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz