szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 26 lutego 2016

Krewetki flambirowane brandy z makaronem

Anna Kosterna Kaczmarek to jedna z bohaterek pierwszej części kulinarnego albumu "Szczypta Luksusu. Kulinarne inspiracje". Dziś poleca naszym czytelnikom krewetki flambirowane brandy z makaronem. 



Składniki na 4-6 porcji 

• 500 g surowych krewetek tygrysich 
• 500 g makaronu tagliatelle 
• 200 ml dobrej brandy 
• 2 cebule 
• 2 papryczki chili 
• 4 ząbki czosnku 
• pęczek świeżej kolendry 
• pęczek natki pietruszki 
• 3 dojrzałe pomidory 
• 1 łyżka masła klarowanego 
• 1 łyżka śmietany 18% 
• sól morska 
• świeżo zmielony czarny pieprz 

Przygotowanie:

Z krewetek usunąć pancerze, wyjąć układ pokarmowy i usunąć ogonki. Umyć dokładnie zimną wodą i osuszyć na durszlaku. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Z papryczek usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Grubo posiekać natkę pietruszki i kolendrę. Makaron ugotować prawie al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić cebulę i papryczki chili. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, mieszając, 1 minutę. Następnie wlać brandy i podpalić. Zalecam użyć do tego specjalnego narzędzia do flambirowania bądź długiej zapałki. Gdy ogień zgaśnie, dodać czosnek i pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać śmietanę i 3/4 posiekanych ziół. Dolać łyżkę wody z gotowania makaronu. Powstały sos z krewetkami wymieszać z odcedzonym makaronem i od razu podawać posypany świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz resztą posiekanych ziół. 

Anna Kosterna Kaczmarek - z wykształcenia psycholog, z zawodu bankier, z ogromną pasją do gotowania. Mama trójki dzieci. To właśnie dzięki nim odważyła się zrobić coś dla siebie i zawodowo zająć się gotowaniem. Uczyła się u wielu cenionych szefów kuchni, m.in. u Kurta Schellera. Prowadzi warsztaty kulinarne oraz program kulinarny Gotuj z E.Leclerc. Jest także autorką bloga kulinarnego „Czosnek w Pomidorach”, na którym prezentuje moje autorskie przepisy. Wśród znajomych znana jest z zamiłowania do dań z rybami i owocami morza. Przygotował ich już chyba tysiące, ale w jej głowie nadal jest niezliczona ilość pomysłów na potrawy ze skarbami mórz i oceanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz