szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 9 lutego 2016

Pizza Seromaniaka z salami i chili

Domowa pizza nie zawsze ma idealnie okrągły kształt, ale zapach jaki roznosi się po domu w czasie pieczenia jest nie do opisania! Dobrze wyrobione ciasto, sos i ser to przepis na pyszny posiłek, który sprawi całej rodzinie wiele radości. Dzięki grubym plastrom z dużą ilością dodatków Hochland Na Gorąco! wyczarujesz pizzę w mgnieniu oka, a jej smak zawróci w głowie wszystkim seromaniakom. 




Składniki na ciasto dla 2 osób: 

• 250 g mąki pszennej 
• 15 g drożdży świeżych 
• 150 ml ciepłej wody 
• 1 pełna łyżeczka soli 
 • 1 łyżeczka cukru 
• 1 łyżka oliwy z oliwek 

Dodatki: 

• 5-7 łyżek sosu pomidorowego 
• 4-5 plastry sera Hochland Na gorąco! z salami i chili 
• Pieczarki 
• Świeża bazylia 

Przygotowanie: 
Świeże drożdże rozpuszczamy w ok. 50 ml ciepłej, ale niegorącej wodzie, dodajemy cukier i ok. 3 łyżki mąki. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek. 

Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i sprężyste. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy plastry sera Hochland Na gorąco! oraz pozostałe dodatki.

Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut - do czasu aż ciasto się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz