Już dziś kolejny przepis pochodzący z naszego albumu "Szczypta Luksusu. Kulinarne inspiracje". Tym razem autorem pysznego deseru na tartę z gałką muszkatołową jest szef restauracji FOOD ART GALLERY.
Składniki:
Kruche ciasto:
mąka - 225 g
masło - 150 g
cukier - 75 g
jajko – 1 szt.
żółtko - 1 szt.
skórka z cytryny
szczypta soli
Kremowa masa do tarty:
żółtka - 14 szt.
cukier - 100 g
śmietana 34% - 750ml
gałka muszkatołowa – 1 szt.
Do spodu tarty:
1 żółtko i 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta na tarte. Umieszczamy wszystkie składniki w mikserze i mieszamy do ich połączenia. Następnie zagniatamy ręcznie tak, aby połączyć je w jednolitą masę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 ° C.
Wałkujemy ciasto na grubość 2-3 mm, następnie wykładamy je na formę do tarty o średnicy 28 cm. Wkładamy do lodówki na 20 min.
Przykrywamy papierem do pieczenia i przygniatamy ryżem, aby nie rosło podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 min. Zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 15 min.
Mieszamy 1 żółtko z mlekiem, a następnie rozprowadzamy je pędzlem po spodzie, tak aby przykryć ewentualne otwory. Wkładamy spód tarty do pieca na kolejne 2 min.
Zagotowujemy śmietanę, a żółtka łączymy z cukrem, następnie wlewamy gorącą śmietanę do żółtek z cukrem, mieszając jednocześnie, aby żółtka się nie ścięły. Cedzimy i zbieramy nadmiar piany.
Ustawiamy piekarnik na 120 °C. Wylewamy masę na spód tarty, a następnie na drobnej tarce ucieramy cala gałkę muszkatołową, aby przykryć jej wierzch. Całą czynność wykonujemy w piecu. Pieczemy przez około 40 min lub do momentu,aż środek tarty będzie ścięty.
Po upieczeniu na wierzch tarty dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową.
Podajemy z lodami i sezonowymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz