szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

czwartek, 18 czerwca 2015

Jajka po florencku

Wysiłek fizyczny rozbudza nasz metabolizm. Ale pamiętajmy, że tylko odpowiednie podejście do treningu zagwarantuje nam sukces. Trening na czczo może wpłynąć na naszą niekorzyść, dlaczego? Ponieważ spalamy mięśnie, a nie tłuszcz! Dlatego śniadanie to podstawa! Konrad Gaca poleca jajka po florencku.




Składniki:

• jajka, 2 szt.
• pieprz czarny młotkowany
• masło bez soli, 30 g
• żółtko z jajka, 2 szt.
• sok z cytryny, 0,75 łyżki
• pieprz czarny mielony
• sparzony i poszatkowany szpinak, 2 łyżki
• gałka muszkatołowa do smaku
• pieczywo Wasa wieloziarniste, 1 kromka

Wykonanie: 
Masło roztapiamy, żeby było bardzo gorące. Ogrzane w temperaturze pokojowej żółtka ubijamy z sokiem z cytryny i pieprzem mielonym. Nie przestając ubijać, dodajemy stopniowo gorące masło do uzyskania kremowej konsystencji. Do rondla wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Do porcelanowej miseczki delikatnie wbijamy jajko i zanurzamy miseczkę w wodzie. Delikatnie przechylając miskę, nabieramy wodę, ale bardzo ostrożnie, po czym delikatnie przelewamy jajko do rondla. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. Sparzony szpinak mieszamy z gałką muszkatołową. Na talerzu kładziemy pieczywo, na nie kładziemy szpinak, jajka i polewamy sosem i posypujemy pieprzem młotkowanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz