szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 24 maja 2015

Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

 Już dziś przepis na wyjątkową sałatkę z grillowanym indykiem. Smaczna i zdrowa.



Składniki: 

Sałata: 
-  4 główki sałaty rzymskiej baby (lub zwykła sałata rzymska) 
- 20 dkg piersi z indyka 
- skóra starta z połowy cytryny 
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku 
- szczypta soli 
- 6-8 śliwek kalifornijskich 
- garść orzechów włoskich 
- mała czerwona cebula 

Winegret tymiankowo-lubczykowy: 
- 4 łyżki oliwy z oliwek 
- 1 łyżka soku z cytryny 
- 1 łyżeczka miodu 
- 1 mały ząbek czosnku  
- 1 łyżka posiekanego tymianku 
- 1 łyżka posiekanego lubczyku 
- sól do smaku 

Przygotowanie: 
Pierś z indyka myjemy i osuszamy, kroimy na 2 grubsze kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę starta z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę posiekanego tymianku. Mięso dokładnie mieszamy ze składnikami, odstawiamy na min 10 minut. Mięso możemy też zamarynować wcześniej, im dłużej będzie w marynacie tym będzie bardziej aromatyczne. 

Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy indyka, grillujemy go z każdej strony po ok. 5 minut. Po zdjęciu z patelni każdy z kawałków mięsa kroimy w paski. Orzechy włoskie łamiemy na mniejsze części, przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka lub krążki. Opłukaną i osuszoną sałatę rzymską kroimy, przekładamy na talerz (misę), posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie oraz cebulę, na górze sałaty układamy grillowanego indyka, całość polewamy winegretem tymiankowo-lubczykowym. 

Sałatę można udekorować gałązką świeżego tymianku. 

Winegret tymiankowo – lubczykowy
Świeży tymianek i lubczyk bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oliwy, mieszamy. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz