szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 29 maja 2015

Chifferi rigati z ragu z polika wołowego

 

Włochy to prawdziwy raj dla wielbicieli sztuki, kulinariów oraz zwiedzania zabytków. Jednak nie zapominajmy, że najróżniejsze festiwale oraz święta to duma wszystkich Włochów oraz znakomita okazja do celebracji i wspólnej zabawy. W ostatnią niedzielę maja na Sardynii odbywa się Festiwal Cavalcata Sassari Sarda, podczas którego wszyscy przybyli świętują początek lata oraz sezonu turystycznego.




Dziś podpowiemy Wam jak w prosty oraz smaczny sposób zainspirować się kuchnią prosto z Sardynii. Wystarczy jedynie odpowiedni przepis, makaron Malma oraz odrobina chęci, aby efekt końcowy zachwycił nie tylko miłośników Włoch. Potrawą, która pozwoli nam świętować, jak mieszkańcy Sardynii jest z pewnością Chifferi rigati z ragu z polika wołowego. Danie to idealnie sprawdzi się podczas rodzinnej kolacji, jak i podczas spotkania ze znajomymi.


Składniki: 
• 200 g makaronu Malma chifferi rigati 
• 0,5 kg polików wołowych
• 1 cebula
• 1 gałązka selera naciowego 
• 5 pieczarek 
• 1 mała marchewka
• 1,5 szklanki dobrego czerwonego włoskiego wina
• 1 gałązka rozmarynu
• 2 liście laurowe
• 1,5 łyżki mąki
• Oliwa z oliwek
• Sól, pieprz
• Parmezan 

Przygotowanie: 
Poliki wołowe doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Obsmażamy na oliwie, a następnie przenosimy do brytfanki. Warzywa ścieramy na tarce i przesmażamy na tej samej oliwie. Przesmażone warzywa dodajemy do mięsa. Patelnie deglasujemy winem i dodajemy do mięsa. Z szałwii, rozmarynu i listków laurowych robimy bukiecik związując sznurkiem lub nitka bawełnianą. Tak przygotowane zioła dodajemy do brytfanki. Zalewamy taką ilością wody, by przykryła mięso. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na jak najmniejszy i dusimy 2 godziny. 

Po tym czasie mięso powinno się rozpadać na włókna. Mięso rozdzielamy za pomocą widelca i mieszamy z warzywami. Podajemy z makaronem ugotowanym według zaleceń producenta i obficie posypujemy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz