szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

poniedziałek, 11 maja 2015

Inspiracje z Kurczakiem

Z wiosną budzi się przyroda, a wraz z nią ochota na lekkie menu. Kolorowe i pełne witamin warzywa w połączeniu z wartościowym mięsem kurczaka to pomysł na smaczne i zdrowe dania na różne okazje. Przedstawiamy sprawdzone przepisy z Kurczakiem Zagrodowym o wyjątkowo intensywnym i wyrazistym smaku. Z pewnością rozsmakuje się w nich cała rodzina i przyjaciele!


SAŁATKA Z GRILLOWANEJ PIERSI KURCZAKA ZE ŚWIEŻYM OGÓRKIEM, PAPRYKĄ I JOGURTOWYM SOSEM CURRY

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki sosu (jogurt naturalny, 2 szalotki pokrojone w kostkę, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczkę curry, 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku) dokładnie połączyć, doprawić do smaku. Wystudzone piersi z Kurczaka Zagrodowego pokroić w paski i połączyć w misce razem z ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tak przygotowane składniki przed samym podaniem łączymy z przygotowanym wcześniej sosem i serwujemy z plackami pszennymi Chapati bądź tortillą.

Lista składników: 
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
1 świeży ogórek
1 łodyga selera naciowego
1 łyżeczka curry
1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
2 szalotki pokrojone w kostkę
2 zielone papryki
200 g jogurtu naturalnego
4 grillowane piersi z Kurczaka Zagrodowego
chili pieprz Cayenne
sok z ½ cytryny

Czas przygotowania: 35 min.

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA ZAGRODOWEGO I CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI Z POMIDORAMI



Sposób przygotowania:
Piersi z Kurczaka Zagrodowego natrzeć oliwą z oliwek, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu, wystudzić i pokroić w plastry. Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę, dodać oliwę z oliwek, czosnek i bazylię. Następnie pomidory doprawić do smaku, ułożyć na grzankach, posypać płatkami parmezanu i wstawić na chwilę do piekarnika (tak, aby ser się rozpuścił). Liście sałaty wymieszać z majonezem, jogurtem, drobno startym serem parmezan, dodać 2 filety anchois, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Udekorować kaparami, ułożyć na talerzach razem z plastrami Kurczaka Zagrodowego i podawać razem z ciepłymi grzankami.

Lista składników:
1 główka sałaty rzymskiej
1 łyżka sera parmezan
2 filety anchois
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki kaparów z zalewy
2 łyżki majonezu light
4 piersi z Kurczaka Zagrodowego
4 łyżki oliwy
60g sera parmezan w płatkach
8 kromek bagietki
miąższ z 4 pomidorów
pieprz
sok z 1/2 cytryny
sól
łyżka świeżej bazylii

Czas przygotowania: 35 min.

FILECIKI Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO W CHRUPIĄCEJ PANIERCE KUKURYDZIANEJ Z SOSEM JOGURTOWYM I SZCZYPIORKIEM



Sposób przygotowania: 
Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Fileciki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą, pieprzem oraz mąką a następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy kawałki mięsa będą większe, mięso po obsmażeniu wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Chrupiące fileciki maczać w przygotowanym wcześniej sosie jogurtowym.

Lista składników: 
1 łyżka mąki pszennej
100 ml jogurtu naturalnego
2 garści płatków kukurydzianych
2 jajka
3 fileciki z Kurczaka Zagrodowego
olej rzepakowy
pieprz
sól
szczypiorek
sok z ½ cytryny

Czas przygotowania: 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz