szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

środa, 29 kwietnia 2015

Wybierz się w podróż z Hochland Piato po najlepszych tradycjach kulinarnych śródziemnomorskich krain!

Polacy pokochali śródziemnomorskie klimaty. Gorące słońce, lazurowa woda i aromatyczne, kolorowe jedzenie – z tym właśnie kojarzy nam się Hiszpania, Grecja czy Włochy. Pyszne sery Hochland PIATO zabierają w kulinarną podróż ku wyjątkowym potrawom z południa Europy! 

  
Hochland Piato to sery stworzone z myślą o wszystkich odkrywcach nowych smaków i wielbicielach kulinarnych eksperymentów. Dzięki delikatnym smakom o bardzo uniwersalnym zastosowaniu, można wyczarować zaskakujące przekąski, sałatki, a nawet dania na ciepło. 

Do wyboru mamy Hochland PIATO do sałatek z ziołami i oryginalny, a także Hochland PIATO w kostkach z pomidorami i bazylią oraz z ziołami śródziemnomorskimi. Z serami Hochland PIATO o różnorodnych smakach, każdego dnia można przygotować inne, zaskakujące danie. 

HOCHLAND PIATO Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ W KOSTKACH 
Śródziemnomorska kuchnia pachnie dojrzałymi w słońcu pomidorami i świeżą bazylią. Dzięki wyrazistemu serowi Hochland PIATO każda impreza czy spotkanie ze znajomymi może mieć gorący, południowy klimat! Ser urozmaici przystawki i przekąski – wygodne kostki można wykorzystać do przygotowania kolorowych koreczków, posypać serem sałatki lub przygotować tartinki. Tu liczy się przede wszystkim entuzjazm i kreatywność! 

HOCHLAND PIATO Z ZIOŁAMI ŚRÓDZIEMNOMORSKIMI W KOSTKACH 
Bogactwo ziół z południa Europy może przyprawić o zawrót głowy. Aromatyczne, różnorodne… dodają charakter wielu potrawom oraz wzbogacają ich smak. Hochland Piato nada nieco pikantny, ziołowy smak każdej przekąsce. Świetnie smakuje również jako składnik nadzienia krokietów, mięs czy wytrawnych babeczek. Pomysłów na wykorzystanie ziołowego sera PIATO jest wiele. Jedno jest jednak pewne – z tym serkiem każda potrawa będzie smakować wyśmienicie! 

HOCHLAND PIATO Z ZIOŁAMI  
Sałatki w stylu śródziemnomorskim nie mogą się obejść bez wyrazistych w smaku serów. Hochland PIATO z ziołami to idealne połączenie aksamitnego serka z aromatycznymi ziołami wprost z południowoeuropejskich plantacji. By w kuchni zapachniało Grecją, wystarczy dodać dojrzałe pomidory, zielone i czarne oliwki, odrobinę oliwy i już można cieszyć się smakiem dań prosto z klimatycznej tawerny. 

HOCHLAND PIATO ORYGINALNY To idealna propozycja nie tylko dla tradycjonalistów, którzy cenią klasyczne śródziemnomorskie sery, lecz także uniwersalna baza do przygotowania kreatywnych kompozycji smakowych – na zimno i na ciepło. Z Hochland PIATO o smaku oryginalnym można przygotować wyśmienite nadzienia do zapiekanek, pierożków, tart z warzywami czy wytrawnych rogalików z ciasta francuskiego.

PRZEPISY KULINARNE Z WYKORZYSTANIEM HOCHLAND PIATO 

OMLET Z POMIDORAMI I SEREM HOCHLAND PIATO Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ


Czas przygotowania: 15 minut 
Porcja dla 4 osób 

Składniki:
2 średnie pomidory
1 cebulka szalotka
½ opakowania Hochland PIATO z pomidorami i bazylią w kostkach
6 jaj 
4 łyżki wody mineralnej
2 łyżki oliwy z oliwek 
Sól
świeżo zmielony pieprz
papryka w proszku
świeża pietruszka lub bazylia do ozdoby 

Przygotowanie: Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, szalotkę obrać i pokroić w kostkę, serek feta pokroić w kostkę o wielkości 1 cm. Wymieszać jajka z wodą mineralną oraz przyprawić solą, pieprzem i papryką. Rozgrzać oliwę z oliwek na przykrytej patelni. Następnie zeszklić pokrojoną szalotkę. Dodać masę jajeczną i na wierzch ułożyć pomidory. Następnie dodać kostki serka Hochland PIATO. Taką masę powoli ściąć na średnim ogniu. Przełożyć omlet na talerz i podawać z dodatkiem świeżych ziół. 

GRILLOWANA PAPRYKA Z SEREM HOCHLAND PIATO ORYGINALNYM 


Czas przygotowania: 60 minut
Porcja dla 4 osób 

Składniki: 
4 czerwone ostre papryki 
1 opakowanie Hochland PIATO oryginalny 
1 mała cebula 
1 ząbek czosnku 
3 wiosenne cebulki 
2 łyżki bułki tartej 
szczypta papryki w proszku 
1 łyżka posiekanej pietruszki 
oliwa z oliwek 
sól
świeżo zmielony pieprz 

Przygotowanie: 
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Obrać czosnek i posiekać. Oczyścić cebulkę wiosenną i pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, po czym lekko zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać cebulkę i również zeszklić. Doprawić solą pieprzem i szczyptą papryki w proszku. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać z serem Hochland PIATO i bułką tartą. Paprykę ostrożnie przeciąć wzdłuż i usunąć środek za pomocą łyżki. Ostrożnie odgiąć papryki i napełnić je przygotowaną masą z serem Hochland PIATO. Następnie skroplić odrobiną oliwy z oliwek oraz przełożyć do naoliwionej blachy do pieczenia. Blachę umieścić na gorącym grillu na około 25 minut. 

Wskazówka: Papryki można zawinąć również w folię aluminiową. 

MUFFINKI Z BAKŁAŻANA Z HOCHLAND PIATO ORYGINALNYM W SOSIE JOGURTOWYM 


Czas przygotowania: 60 minut 
Porcja dla 4 osób 

Składniki:
100 gram przesianej mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
100 ml mleka 
1 jajo 
1 średni bakłażan 
1 cebula 
2 przeciśnięte ząbki czosnku 
2 pomidory 
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
1 opakowanie Hochland PIATO oryginalny 
1 łyżka świeżego lub suszonego oregano 
200 ml jogurtu 
1 mały świeży ogórek 
7 łyżek oliwy z oliwek 
masło do natłuszczenia sól
świeżo zmielony pieprz 

Przygotowanie:  
Nagrzać piekarnik do 200 °C. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, jajko, mleko i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Bakłażan pokroić wzdłuż na 4 cienkie plastry. Resztę bakłażana pokroić w kostkę. Wszystko posolić i pozostawić do wchłonięcia. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć gorącą woda, ściągnąć skórkę, wydrążyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory i bakłażana w kostkach, dusić przez 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i podsmażyć po obu stronach na reszcie oliwy. Natłuścić 4 foremki blachy do pieczenia muffinów, każdą wyłożyć jednym plastrem bakłażana. Nałożyć ciasto oraz położyć na nie przygotowane warzywa. Ser Hochland PIATO pokroić na 4 równe kawałki i położyć na warzywa oraz posypać oregano. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. W między czasie obrać ogórek, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) dodać jogurt i 3 łyżki oliwy oraz zrobić puree, doprawić solą i pieprzem. Ciepłe mufinki podawać z sosem jogurtowym. 

PLACKI Z HOCHLAND PIATO ORYGINALNYM Z CUKINIĄ, CYTRYNĄ I TZATZIKAMI  

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja dla 4 osób 

Składniki na tzatziki:
250 gramów świeżego ogórka 
300 gramów greckiego jogurtu 
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego kopru 
sól
pieprz 
1 łyżka octu winnego (białego) 
1 łyżka oliwy z oliwek 

Składniki na placki z cukinii i cytryny:
700 gram cukinii
80 gram cebuli 
starta skóra z ½ cytryny i odrobina soku 
1 jajo
1 żółtko 
60 gramów mąki 
200 gram Hochland PIATO oryginalny 
sól
pieprz 
1 łyżka posiekanego kopru i mięty 
4-5 łyżek oliwy z oliwek do pieczenia 

Przygotowanie: 
Do przygotowania tzatziki obrać ogórki, pokroić wzdłuż na połówki i wydrążyć małą łyżeczką. Zetrzeć ogórka na dużych oczkach tarki i posolić, pozostawić na 10 minut potem odsączyć ogórki. Wymieszać grecki jogurt w misce. Obrać czosnek i przeciśnięty dodać do jogurtu. Wymieszać ogórki, koper, sól, pieprz, ocet winny oraz olej. Placki Umyć cukinię, osuszyć, odciąć ogonek. Zetrzeć cukinię na tarce (na dużych oczkach) dobrze wycisnąć i przełożyć do miski. Obrać cebulę i drobno posiekać. Do miski włożyć skórkę cytryny, pokrojoną cebulkę, sok z cytryny, jajo, żółtko, mąkę oraz ser Hochland PIATO i wszystko zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzać olej na patelni i na każdy placek użyć jedną łyżkę ciasta, wygładzić grzbietem łyżki i uformować okrągłe placki. Na średnim ogniu smażyć placki z każdej strony około 3-4 minut. Najlepiej smażyć placki od razu na dwóch patelniach, ponieważ cukinia szybko wchłania wodę. Po upieczeniu wyłożyć placki na talerz, nałożyć na placki tzatziki i udekorować skórką cytryny bądź koperkiem - według upodobania. 

GRILLOWANE WARZYWA Z HOCHLAND PIATO ORYGINALNYM 


Czas przygotowania: 45 minut 

Składniki: 
300 gram różnych papryk (czerwona, żółta, zielona) 
150 gram cukinii 
150 gram pomidorów 
2 łyżki oliwy z oliwek 
2 gałązki tymianku 
4 małe gałązki rozmarynu 
8 listków pietruszki 
1 opakowanie Hochland PIATO oryginalny 
4 sztuki foli aluminiowej wymiary ok. 25x25 cm 
sól
pieprz (świeżo zmielony) 

Przygotowanie: 
Papryki pokroić na cztery części, usunąć środek, a ćwiartki pociąć na cienkie paski. Usunąć ogonek cukinii i pokroić ją wzdłuż na paski, a następnie pociąć na około 10 cm cienkie paski. Usunąć ogonek z pomidora, przepołowić i pociąć na cienkie plastry. Rozłożyć folię aluminiową na stole obok siebie. Skropić odrobiną oliwy. Następnie przekroić serek Hochland PIATO w poprzek na pół, następnie połówki jeszcze raz przeciąć w poprzek na pół. Położyć kawałek serka na środku każdej folii. Na serku ułożyć plastry pomidora i paski paprykowe, doprawić solą i pieprzem na górze ułożyć zioła. Na koniec skropić oliwą. Następnie uformować z foli paczuszki, położyć na rozgrzanym grillu na około 10 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i podawać z pieczywem sezamowym. 

Wskazówka: Paczuszki można też grillować w piecyku rozgrzanym do 200˚ C przez około 20 minut. 

GRILLOWANE POMIDORY Z HOCHLAND PIATO Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ 


Czas przygotowania: 45 minut 

Składniki: 
4 duże mięsiste pomidory (np. odmiana bawole serca) 
300 gram szpinaku liściastego 
1 średnia cebula 
1 ząbek czosnku 
150 gram Hochland PIATO z pomidorami i bazylią w kostkach 
2 łyżki orzeszków piniowych 
2 łyżki oliwy z oliwek 
sól
pieprz (świeżo zmielony) 

Przygotowanie: 
Szpinak umyć, odciąć łodygi i grubo posiekać. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak i połączyć składniki. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć orzeszki na patelni bez oleju, aż nabiorą lekkiego koloru i dodać do szpinaku. Serek Hochland PIATO pokruszyć i dodać do szpinaku. Z pomidorów odciąć czubki, wydrążyć miąższ, napełnić szpinakiem i przykryć odciętymi czubkami. Każdy pomidor owinąć w folię aluminiowa i grillować na lekko rozgrzanym grillu przez około 10-15 minut. 

PIECZONE ZIEMNIAKI Z HOCHLAND PIATO Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ

Czas przygotowania: 60 minut 

Składniki: 
2 duże ziemniaki, odmiana, która się nie rozgotowuje (około 300 gramów każdy)
150 ml mleka 3,5 % 
1 opakowanie Hochland PIATO z pomidorami i bazylią w kostkach 
½ pęczka oregano 
3 wiosenne cebulki 
4 plastry smażonego boczku 
sól
świeżo zmielony pieprz 

Przygotowanie: 
Rozgrzać piekarnik do 200° C. Umyć kartofle i podziurkować widelcem na około. Ułożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika na około 40 minut aż się upieką. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia. Przeciąć kartofle wzdłuż i wydrążyć łyżką. Powinno zostać około 5 mm dookoła. Masę ziemniaczaną rozdrobnić widelcem, dodać mleko, pokruszony serek Hochland PIATO i wszystko razem zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Obrać oregano i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Napełnić wydrążone ziemniaki przygotowaną masą, włożyć do nasmarowanej foli aluminiowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 200° C przez około 15 minut. Boczek podsmażyć na patelni bez oleju, aż będzie chrupiący. Oczyścić cebulkę i pokroić w cienkie krążki. Udekorować ziemniaki cebulką i boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz