szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 7 kwietnia 2015

Czerwone pomarańcze z fetą i kolendrą

Minimum składników, maksimum smaku. Malinowe w smaku czerwone pomarańcze, cienkie, ale ostre piórka czerwonej cebuli, słona feta, aromatyczna kolendra i całość zwieńczona miodowym sosem – ta sałatka jest pyszna! I prosta. 




SKŁADNIKI
2 porcje
 
- dwie czerwone pomarańcze
- dwa plastry fety
- 1 czerwona cebula
- garść świeżej kolendry
 
*sos: 
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
 
 
 
PRZYGOTOWANIE:
  1. Pomarańcze sparzamy, obieramy i korzystając z ostrego noża, filetujemy je, wykrawając kawałki bez błonek. Kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, rozrzucamy po kawałkach pomarańczy. Do pomarańczy i cebuli dodajemy fetę.
  2. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, miód i ocet balsamiczny.
  3. Sałatkę polewamy sosem, dodajemy świeżą kolendrę, oprószamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz