szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

czwartek, 19 lutego 2015

SZYNKA PIECZONA Z JABŁKAMI

Po chwilowej przerwie powracamy do Was z kolejną porcją przepisów znanej i cenionej blogerki kulinarnej - Asi Matyjek. Na zbliżający się weekend proponujemy pyszną szynkę pieczoną z jabłkami.


SKŁADNIKI 

- ok. 1 kg dobrej jakości, ekologicznej szynki
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
-  miód 
-  ok 2 cm korzenia imbiru 
- sól 
- pieprz
- słodka papryka
- czosnek niedźwiedzi/majeranek (może być i jedno i drugie) 
- główka czosnku 
-  2 soczyste i kruche jabłka 




PRZYGOTOWANIE 
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do naczynia. Małym nożem robimy niewielkie nacięcia w mięsie. Całe mięso nacieramy solą, pieprzem, tartym imbirem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Następnie ponownie nacieramy mięso sosem sojowym, oliwą z oliwek i miodem. W nacięcia wkładamy kawałki ząbków czosnku. Mięso przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli nam się uda, możemy kilka razy przewrócić je, tak by dokładnie wszystko się wymieszało. Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Dookoła mięsa układamy ćwiartki umytych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek. Szynkę pieczemy godzinę (godzina na każdy kilogram mięsa). Podczas pieczenia polewamy szynkę sosem z naczynia żaroodpornego. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika i dajemy jej chwilę odpocząć. Marynatę wraz z jabłkami wlewamy na sitko, które stawiamy na garnku. Łyżką przecieramy marynatę i jabłka. Sos gotujemy ok. 10 minut. Szynkę podajemy pokrojoną w plastry i polaną sosem. 

Przygotowanie Joanna Matyjek / www.odczarujgary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz