szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

sobota, 28 lutego 2015

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Ta zupa chodziła za naszą blogerką od kilku dni. :)  Zupa z czerwonej soczewicy świetnie rozgrzewa, zaspokaja głód, dobrze smakuje, a do tego jest zdrowa. Czerwona soczewica ma w sobie wiele cennych substancji. Zawiera m.in. witaminę C i B, wapń, fosfor, żelazo i kwas foliowy.


Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste i zajmuje ok. 30 minut. Gotową zupę można podkręcić łyżką kwaśnej śmietany i pietruszki lub kolendry.

SKŁADNIKI:

- cebula
-  3 ząbki czosnku
-  3 łyżki oliwy z oliwek
-  kubek czerwonej soczewicy 
-  litr bulionu warzywnego
-  puszka pomidorów bez skórki
-  łyżka pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego)
-  sok z cytryny (ok. łyżeczki, do smaku) 
-  sól, pieprz
 - do smaku kumin 
- łyżeczka kwaśna śmietana (opcjonalnie) 
- natka pietruszki lub kolendra (do posypania na talerzu)



PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek - podsmażamy aż cebula zmięknie. Do cebuli i czosnku dodajemy czerwoną soczewicę - mieszamy, aż ziarenka pokryją się tłuszczem. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, ponownie mieszamy. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, mieszamy. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut (aż soczewica będzie miękka). Do zupy dodajemy pastę pomidorową oraz przyprawy - sól, pieprz, kumin, sok z cytryny. Zupę z czerwonej soczewicy możemy podać z łyżką gęstej śmietany, posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Joasia Matyjek / www.odczarujgary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz