szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

sobota, 21 lutego 2015

KLUSKI Z DZIURKĄ I KACZKA W SOSIE Z WIŚNI I CZERWONEGO WINA

Drogie Panie. Na sobotę proponujemy wraz z naszą ulubioną blogerką kulinarną - Asią Matyjek - pyszne kluski z kaczką w sosie z wiśni i czerwonego wina. 


Składniki:

**kaczka 
2 piersi kaczki 
kubek czerwonego wina
łyżka miodu 
3 łyżki sosu sojowego łyżka świeżego, startego imbiru
pół łyżeczki cynamonu sól (ale uważamy, bo słony jest już sos sojowy)

***kluski śląskie
1 kg ziemniaków
1 żółtko mąka ziemniaczana (ok. szklanki) 
masło
sól 

***sos wiśniowy 
300 g wiśni
100 ml czerwonego wina
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu 
3 goździki łyżka mąki ziemniaczanej 

 Sposób przygotowania:

***KACZKA 

Piersi kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę piersi delikatnie i starannie nacinamy ostrym nożem (paski lub na krzyż). Uważamy by nie naciąć mięsa. W misce mieszamy ze sobą składniki marynaty – wino, miód, sos sojowy, imbir, cynamon. 

Tak przygotowaną mieszanką nacieramy piersi kaczki. Piersi wraz z marynatą wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki na dobrych kilka godzin lub najlepiej na cały dzień (i noc). Piersi kaczki po wyjęciu z lodówki odsączamy (marynatę zostawiamy). Rozgrzewamy patelnię. Na patelni układamy piersi – skórką do dołu i smażymy ok. 4 minut. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minut. Tak podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i wstawiamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na 1,5 godziny.

***KLUSKI ŚLĄSKIE 
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę, a jeżeli prasy nie mamy, bardzo dokładnie je tłuczemy. Ziemniaki wykładamy do naczynia i ubijamy na płasko. Dzielimy je na 4 części. Wyjmujemy 1/4 części ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy łyżeczkę soli, żółtko i łyżeczkę masła. Wyrabiamy całość. Formujemy małe kulki i w środku robimy dziurkę. W garnku gotujemy wodę, solimy. Do wrzątku wrzucamy kluski. Kiedy kluski wypłyną - są gotowe. Wykładamy je do miski.

 ***SOS Z WIŚNI I CZERWONEGO WINA

Do garnka wrzucamy wiśnie (mogą być mrożone). Zalewamy je połową wina. Dodajemy cukier brązowy, cynamon i goździki. Całość trzymamy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 10 minut). W winie które pozostało rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną mąkę dodajemy do gorącego sosu w garnku i całość szybko mieszamy. Sos zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji kisielu. Piersi kaczki po upieczeniu kroimy w plastry. Polewamy je sosem z wiśni i czerwonego wina i podajemy z kluskami. Kluski możemy wcześniej podsmażyć na maśle. 



* Uwagi 
Do tak upieczonej kaczki podanej z kluskami śląskimi i sosem z wiśni idealnie pasuje naturalne wino od Giacomo Fenocchio, które kupicie w WinoBlisko - www.winoblisko.pl 

*czas pieczenia zależy od wielkości piersi kaczki. 1,5 godziny w 120 stopniach piekłam duże kacze piersi. 

Przygotowanie:  Joanna Matyjek / www.odczarujgary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz