szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

niedziela, 2 marca 2014

DOSKONAŁA WŁOSKA BEZA SZEFA KUCHNI SOUL KITCHEN - ANDRZEJA POLANA





Andrzej Polan - wykształcony kucharz, wieloletni szef kuchni w najbardziej prestiżowych hotelach. Obecnie szef kuchni w restauracji Soul Kitchen. Gotuje, bo lubi i pewnie dlatego jest zawsze pogodny i uśmiechnięty. Kuchnia, która jest sercem każdej restauracji stała się pod jego wodzą pracownią najdoskonalszych smaków i aromatów. 




Prawdziwa pasja do gotowania Andrzeja Polana jest gwarancją niezapomnianych kulinarnych doznań w progach restauracji Soul Kitchen.


Osiągnięcia:
  • Od ponad 4 lat współpracuje z Dzień Dobry TVN.
  • Wydał książkę „Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana” ze swoimi najlepszymi przepisami.
  • Od 2003 r. pisze artykuły i przygotowuje sesje zdjęciowe dla czasopism o tematyce kulinarnej.
  • Szef kuchni w najbardziej prestiżowych hotelach w Polsce.

A JUŻ DZIŚ, SPECJALNIE DLA NASZYCH CZYTELNICZEK, PRZEPIS NA PYSZNĄ WŁOSKĄ BEZĘ!





Beza włoska


Składniki:
Białka 5 szt
Cukier 240g
Cukier podlewamy wodą i gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 2 łyżki cukru, ubijamy dalej, nie przerywając ubijania dodajemy wrzący syrop cukrowy. Masa powinna być sztywna i szklista.

Sos limonkowy

Składniki:
Żółtka 6szt
Cukier 50g
laska wanilii,
Skórka z 4 limonek (środek wycinamy na pojedyncze fileciki)
Sok z 2 limonek
Masło 100g
Natka pietruszki 1 pęczek

Kruszonka

Składniki:
Krakersy razowe 1op
Masło 100g
Cynamon
Krakersy miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i cynamon. Kruszonkę rozsypujemy na pergaminie i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Żółtka ubijamy z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodajemy sok z limonki nie przerywając ubijania. Masło rozpuszczamy, dodajemy, ziarenka z laski wanilli, natkę pietruszki, skórkę z limonki. Miksujemy i przecedzamy przez sito.

Zielone, limonkowe masło podgrzewamy ponownie. Gorące masło dodajemy powoli do ubitych żółtek . powstaje nam gęsty sos o wyjątkowym smaku i kolorystyce. Bezę wyciskamy na talerz, przypalamy palnikiem lub podpiekamy w piekarniku, wylewamy sos, dekorujemy filecikami limonki, listkami natki pietruszki. Obok wysypujemy kruszonkę.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz