szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Consomme grzybowe z dorszem



Nowy tydzień przynosi nowe przepisy. Dziś zdradzamy sekret szefa kuchni Hotelu Szafir w Jastrzębiej Górze na consomme grzybowe z dorszem.



Składniki:

50 g suszonych prawdziwków
200 g polędwicy z dorsza
0,5 l bulionu rybnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, sól i pieprz, zagotować. Na małym ogniu trzymać 10 minut i odstawić do pełnego wystygnięcia.
Polędwicę z dorsza zagotować na małym ogniu w małej ilości bulionu rybnego.
Prawdziwki przecedzić przez sito. Consomme połączyć z odrobiną bulionu rybnego i doprawić solą lub pieprzem do smaku. Grzyby pokroić w paseczki. Układać na talerz kawałki dorsza i prawdziwki uzupełnić consomme.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz