Nowy tydzień przynosi nowe przepisy. Dziś zdradzamy sekret szefa kuchni Hotelu Szafir w Jastrzębiej Górze na consomme grzybowe z dorszem.
Składniki:
50 g suszonych prawdziwków
200 g polędwicy z dorsza
0,5 l bulionu rybnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
Wykonanie:
Grzyby zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ząbek
czosnku, sól i pieprz, zagotować. Na małym ogniu trzymać 10 minut i odstawić do
pełnego wystygnięcia.
Polędwicę z dorsza zagotować na małym ogniu w małej ilości
bulionu rybnego.
Prawdziwki przecedzić przez sito. Consomme połączyć z
odrobiną bulionu rybnego i doprawić solą lub pieprzem do smaku. Grzyby pokroić
w paseczki. Układać na talerz kawałki dorsza i prawdziwki uzupełnić consomme.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz