szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

sobota, 21 listopada 2015

Historia pachnąca przyprawą korzenną, czyli skąd wzięły się pierniki?

Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki, w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie najbogatszym mieszkańcom miast hanzeatyckich, zajmują obecnie czołowe miejsce wśród najpopularniejszych słodkości naszego kontynentu. Mimo największej popularności w okresie zimowym, jest to absolutnie całoroczny rarytas, który już dawno wykroczył poza tradycyjne formy zyskując coraz to nowe oblicze.



Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy – i nie tylko. Są oczywiście niezwykle popularne w Niemczech, które słyną z miłości do tych słodkich, zniewalających w smaku specjałów, jednak pierniki - w różnych postaciach - pojawiają się także ma stołach innych mieszkańców Starego Kontynentu.

Francuzi zajadają się pikantnym chlebem miodowym, znanym jako pain d'épices, w Szwajcarii królują lukrowane pierniczki z Bazylei, w krajach północy zaś - cieniutkie piernikowe ciasteczka w kształcie zwierząt i serduszek.

Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawalnymi piernikami XXI wieku, dzięki kulturze masowej, są brytyjskie ludki, zdobione różnymi polewami. Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego słowa pierny (czyli pieprzny) i odnosiła się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Zamożniejsi obywatele chętnie używali go jako zakąski do wódki, damy zaś z lubością raczyły się nim podczas podwieczorków. 

Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 roku i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem, które zalecano w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia. 

Pierniki, dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi zyskały niezwykłą popularność i są bardzo chętnie wypiekane w wielu domach. Przepisów na pierniki jest bez liku, można więc tworzyć je na wiele sposobów, jednak pewien kanon smaków związanych z piernikami jest od wielu lat nierozłączny i chyba zawsze pozostanie niezmienny zarówno w domowych wypiekach jak i w tych, gotowych kupnych. 

Czy istnieje jednak jakiś wzór i przepis na piernik idealny? Wszystko zależy od gustu – a te potrafią być bardzo zróżnicowane. 

- Dobre pierniki powinny być wyjątkowo aromatyczne, puszyste i mięciutkie. Powinny przyjmować zróżnicowane kształty, cieszyć podniebienie bogactwem wyrazistych przypraw, soczystym wypełnieniem lub słodkim, lekko kruszącym się lukrem – mówi Maria Biegier z firmy Lambertz – jednej z najstarszych firm cukierniczych na świecie, od prawie 300 lat specjalizującej się między innymi w wypieku pierników.

- Wśród obowiązkowych piernikowych dodatków niezmiennie od lat królują orzechy, miód, orzeźwiająca skórka pomarańczowa oraz oczywiście czekolada, która doskonale współgra z podstawowymi, korzennymi nutami ciasta piernikowego. Coraz bardziej popularnym dodatkiem, który także świetnie pasuje do aromatów piernika jest rum, który w połączeniu chociażby z nadzieniem wiśniowym tworzy zniewalającą fuzję smaków, której nie sposób się oprzeć. Szczególnym uznaniem wśród miłośników piernika, i to nie tylko w okresie bożonarodzeniowym, cieszą się miękkie pierniczki z orzeźwiającym, owocowym nadzieniem, na przykład śliwkowym czy porzeczkowym. Ich przygotowanie w domu jest bardzo czasochłonne, dlatego tej odmiany piernika szczególnie chętnie konsumenci poszukują wśród sklepowych słodkości – dodaje Maria Biegier z Lambertz Polonia.

Jak wiele wyrobów kulinarnych, także piernik doczekał się kilku legend na temat swojego powstania. Jedna z wersji głosi, że wymyślił go przez przypadek pewien czeladnik, który w wyniku pomyłki dodał do ciasta korzenne przyprawy. Efekt tak przypadł mu do gustu, że postanowił nowy produkt niezwłocznie wprowadzić do swej cukierni. Wyjątkowy smak podbił serca jego klientów, a piernik na stałe wpisał się w kulinarne menu miłośników słodyczy.

Obecnie pierniki wtopiły się w polską tradycję bożonarodzeniową i stały się jednym z najważniejszych symboli tych świąt. Różnokształtnych i różnokolorowych pierniczków nie może zabraknąć nie tylko na świątecznym stole, lecz także na choince - nawet jeśli w natłoku obowiązków, zabiegani i zapracowani nie mamy czasu, by zgodnie z tradycyjną recepturą przygotować je własnoręcznie. 

Więcej na: Lambertz.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz