szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

czwartek, 10 września 2015

Sałatka grecka

Kolacja powinna być lekka i zdrowa. Najlepiej jeśli będzie miała formę sałatki. Polecamy świeżą, lekką i smaczną sałatkę grecką.






Sałatka / Składniki: 

- 1 czerwona papryka 
- 1 żółta papryka 
- 250 g pomidorów koktajlowych 
- pół ogórka 
- 1 sałata lodowa 
- 1 mała cebula 
- 1 ząbek czosnku 
- 100 g sera feta 
- 50 g zielonych oliwek bez pestek

Dressing / Składniki: 

- 2-3 łyżki białego octu balsamicznego 
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 8 łyżek sosu sojowego Kikkoman 
- pieprz i cukier do smaku 

Sposób przygotowania: 

Przepołów, umyj i pokrój w kostkę paprykę, przekrój na pół pomidorki koktajlowe. Obierz ogórka i przekrój go wzdłuż na pół, a następnie usuń ziarna za pomocą łyżki i pokrój w plasterki. Umyj i podziel na ćwiartki sałatę lodową, a potem pokrój ją w paski. Obrany czosnek zmiażdż, cebulę pokrój w krążki a ser feta w kostkę. Aby zrobić dressing, wymieszaj razem wszystkie składniki i dodaj do sałatki. Przyozdób ją zielonymi oliwkami. Podawaj ze świeżą bagietką lub chrupiącym pieczywem żytnim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz