szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Dlaczego warto mieć w swojej lodówce banany?



Nie dość, że są smaczne to są bardzo zdrowe i mają wiele właściwości. Banany są najbardziej popularnymi owocami w Polsce. W sklepach dostępne są przez cały rok. Dlaczego warto po nie sięgać? Przede wszystkim banany są źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, a także witaminy A,C, D, E, K, B6 i  B12. Zawierają  także dużo błonnika, który dba o poziom glukozy we krwi, daje uczucie sytości oraz bardzo pozytywnie wpływa na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach. 




Kiedy powinniśmy sięgać po banany?

1. Gdy dopada nas stres, ponieważ magnez, który znajduję się w bananach jest tzw. „minerałem antystresowym”. Działa on prawidłowo na pracę mięśni, mózgu, jak i również wzmacnia budowę zębów i kości.
2. Jeśli mamy gorszy dzień, jedzenie bananów poprawia nastrój gdyż zawierają tryptofan, który po spożyciu w organizmie przekształca się w hormon szczęścia.
3. Zmorą wielu nastolatek i kobiet jest miesiączka. Każda z nas boryka się z męczącym bólem brzucha. W tym nieszczęsnym okresie warto sięgnąć po banany, ponieważ znacznie łagodzą bóle.
4. Po wyczerpującym treningu, ponieważ banany powstrzymują skurcze mięśni, a także dodają siły.
5. Banany są idealnym rozwiązaniem dla uczniów czy studentów. Dzięki zawartości potasu wspomagają koncentrację.
6. Jeśli borykamy się z podwyższonym cholesterolem, warto do swojego jadłospisu wprowadzić banany. Dzięki sporej zawartości pektyn w owocach, banany mogą obniżyć poziom cholesterolu.
7. Gdy mamy obniżoną odporność, ponieważ banany zawierają witaminę B6, która wzmacnia odporność. Również witamina B6 bierze udział w produkcji hemoglobiny, dzięki czemu przyczynia się do regulacji pracy serca, a także ciśnienia krwi. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
8. Jeśli preferujemy wegetarianizm, warto jeść banany. Dostarczają one do organizmu dużo żelaza, które przeciwdziałają anemii.
9. Banany są skutecznym, naturalnym środkiem na zgagę czy też wrzody. Te lekko niedojrzałe zawierają dużo skrobi, która wyściela błonę śluzową żołądka i ochrania ją.
10. .. i przy kłopotach trawiennych. Banany bardzo dojrzałe, z ciemną skórką zwalczają biegunkę. 

Banany mają także swoje zastosowanie w kosmetyce. Mają właściwości ujędrniające, a także odżywcze i oczyszczające. Wygładzają drobne zmarszczki jak i poprawiają koloryt skóry. Maseczki z banana najlepiej sprawdzą się zimą, gdy cera jest sucha i podrażniona. 



Równie magiczna jak banan jest jego skórka, która może mieć wiele zastosowań. Między innymi skórką można: czyścić sztućce, nabłyszczać buty, wybielać zęby, wyeliminować trądzik, leczyć łuszczycę oraz siniaki. Zachowuje także soczystość pieczonego mięsa. Skórka z banana nie jest obojętna także na włosy. W połączeniu z szamponem bądź odżywką pomogą odbudować strukturę włosa. 

Ewelina Kulasza / I.D.MEDIA 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz