W zamku Lubliniec, pochodzącym z XIII wieku, można spróbować wyśmienitego schabu. Jak przyrządzić go w domu?
Schab jagnięcy z kością 0,400 kg oczyścić z błon i włókien, obsoterować na suchej patelni. Jagnięcinę posmarować masłem, posolić i oprószyć pyłem z kasztanów. Piec w temperaturze 180 stopni około 8 minut – tłumaczy Damian Szymański, kucharz z hotelowej restauracji.
Czerwoną paprykę na sos należy opalić nad gazem lub palnikiem do skarmelizowania. Pod bieżącą wodą pozbyć się spalonej skóry oraz nasion. Przygotowaną paprykę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wędzimy w dymie wiśniowo-jałowcowym około 30 minut.
Czerwoną paprykę na sos należy opalić nad gazem lub palnikiem do skarmelizowania. Pod bieżącą wodą pozbyć się spalonej skóry oraz nasion. Przygotowaną paprykę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wędzimy w dymie wiśniowo-jałowcowym około 30 minut.
Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła, wcześniej przygotowaną paprykę, sól, pieprz oraz miód gryczany. Dusimy do całkowitego rozpadnięcia się papryki i uzyskania sosu. Gryczany makaron 0,080 kg wrzucamy do osolonej wody na około minutę, po czym dodajemy go do wcześniej przygotowanego sosu z wędzonej papryki. Udekorować całe danie świeżymi rydzami obsmażonymi na klarowanym maśle z dodatkiem soli i pieprzu oraz fioletowym kalafiorem, kwiatami i jadalnym złotem, które podkreśla wyrafinowany smak mięsa oraz wędzonej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz