szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 30 października 2015

Kobiece Tiramisu Aleksandry Mikołajczyk

Aleksandra Mikołajczyk. Aktorka, dziennikarka, prezenterka telewizyjna oraz businesswoman. Jej pasją jest sztuka, biznes i nowe technologie. Prowadzi agencję Moon Media, która zajmuje się produkcją video, telewizją internetową, a także kampaniami na YouTube. Stworzyła nowatorską telewizję internetową dla startupów – StartupTV.pl. Czytelnikom Szczypty Luksusu postanowiła zdradzić swój własny autorski przepis na "Kobiece Tiramisu". 




Składniki:

• 375 ml zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
• 60 ml likieru amaretto 
• 4 żółtka 
• 4 łyżki cukru pudru 
• 300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (świeżej i bardzo zimnej) 
• 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej 
• 400 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
• 4 łyżki kakao
• około 500 g owoców sezonowych

Przygotowanie:

Przygotować wysoką formę o średnicy 24 cm lub prostokątna o podobnej powierzchni, np. 20 cm x 25 cm, może być forma żaroodporna, ceramiczna. Zaparzyć kawę i ostudzić, wymieszać z likierem. Żółtka umieścić w misce, dodać cukier puder i zmiksować. Miskę postawić na garnku z małą ilością delikatnie gotującej się wody (dno miski nie może stykać się z wodą) i dokładnie ubijać przez około 5-6 min. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez około 4 min, aż masa będzie jasna (prawie biała) i puszysta. Ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Ubite żółtka delikatnie połączyć (najlepiej w trzech partiach) łyżką lub szpatułką z rozmiksowanym w oddzielnej misce serkiem mascarpone, a następnie z ubitą śmietanką. Kawę, biszkopty i krem podzielić na trzy części. 



Zanurzać na chwilę biszkopty z pierwszej części w kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią - trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao. Schładzać przez minimum 4 godziny lub przez całą noc. Truskawki pokroić i ułożyć na deserze przed samym podaniem. 

Deser nakładać łyżką do pucharków lub na talerzyki, lub z ciasta kwadratowego powycinać ringiem porcje.


fot. Lidia Skuza 

wtorek, 27 października 2015

Promocja SZCZYPTY LUKSUSU w Krakowie

24 października w ekskluzywnej restauracji AMBASADA PACYFIKU na krakowskim Rynku odbyła się promocja albumu SZCZYPTA LUKSUSU. 




Ponad 40 pań spotkało się w sobotni wieczór w eleganckim hotelu NA GRÓDKU, który w swoich podziemiach skrywa prestiżową restaurację polinezyjską, jedyną w Polsce – serwującą dania Nowej Zelandii. 

Wieczór autorski otworzył dr Dariusz Zdziech - badacz regionu Australii i Oceanii.


Zebrani gości po oficjalnej prezentacji książki mogli degustować małże nowozelandzkie przygotowane przez Ilonę Zdziech – szefa kuchni Ambasady Pacyfiku, wyborne szampany od marki Willan Champagnes a także smakowity tort od firmy Steskal z Krynicy.


- To był wspaniały wieczór i niesamowita energia. – tak w kilku słowach podsumowuje spotkanie w Krakowie Ilona Adamska, red. naczelna Imperium Kobiet i pomysłodawczyni Szczypty Luksusu.


Już dziś możemy Wam zdradzić, że powstaje druga część naszej książki. Premiera przewidziana jest na pierwszą połowę grudnia!


fot. Jakub Gadzalski 

Pieczony Kurczak Zagrodowy z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po… kolorowe skarby jesieni! Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Wyjątkowa i pełna witamin - idealnie komponuje się z delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego. 


W połączeniu z wyrazistymi pomidorami oraz intrygującym masłem szałwiowym, ta potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Kurczak Zagrodowy podczas pieczenia zachowuje swoje wartości odżywcze – jest to jedna z najzdrowszych i najlepszych sposobów przygotowania potraw. Zapachy przenikają się, kuszące pomidorki i dynia zachowują swój kształt, a roztopione, aromatyczne masło szałwiowe podkreśla wyjątkowy smak i kruchość Kurczaka Zagrodowego.

Jesień w kuchni może być bardzo kolorowa i promienna – rozsmakuj się w niej na dobre, a pokochasz tę porę roku! 

Składniki: 

- 1 cały Kurczak Zagrodowy
- 4 łyżki masła
- garść liści szałwii
- ½ łyżeczki soli
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę 
- 300 g pomidorków koktajlowych 

marynata: 

- 1 łyżeczka soli 
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 
- ½ łyżeczki pieprzu 
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut. Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl

poniedziałek, 26 października 2015

Makaron z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque

Już dziś kolejny przepis na pyszny i oryginalny makaron. Tym razem z boczkiem i sosem barbeque.



Składniki na 4 porcje:

• Makaron Lubella wstążki długie (400g) 
• Surowy boczek (600g) 
• Musztarda sarepska (3 łyżki) 
• Miód gryczany (3 łyżki) 
• Sól, pieprz
• Cukier (5 łyżek)
• Ocet balsamiczny (50 ml) 
• Papryka w proszku łagodna (najlepiej wędzona) 
• Pomidory w puszce (2 szt.) 
• Parmezan 

Przygotowanie:

Boczek doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszaniną musztardy i miodu. Szczelnie foliujemy 3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. W tym czasie do garnka wkładamy pomidory, przyprawy, cukier oraz ocet i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty sos. Gdy mięso będzie już miękkie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu. Mięso rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem i makaronem. Całość posypujemy świeżo tartym serem. 

Czas przygotowania - ok 4 godziny

piątek, 23 października 2015

Makaron Pełne Ziarno spaghetti z bobem i indykiem

Nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad? Skorzystaj z naszej podpowiedzi. Proponujemy Wam przepis na wyjątkowy makaron spaghetti z bobem i indykiem. 




Składniki na 4 porcje:

 • Makaron Lubella Pełne Ziarno spaghetti (400g) 
 • Ugotowany i obrany bób (250g)
 • Pierś z indyka (200g) 
• Suszone pomidory z zalewy (5 szt.) 
• Wędzony boczek (50g) 
• Cebula (2 szt.) 
• Sól, pieprz 
• Sok z połowy cytryny
• Natka pietruszki 
• Masło klarowane 


Przygotowanie: 

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i pierś z indyka. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dorzucamy posiekaną cebulę i bób oraz pomidory pokrojone w paseczki. Dodajemy makaron i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki.

czwartek, 22 października 2015

Pierogi z kaszanką na sosie z grzybów leśnych

Jesienny las kusi zapachem i kolorami. Jest też doskonałą inspiracją do nowych smaków – takich jak pierogi z kaszanką podane na sosie z leśnych grzybów i porto z ziołami. Kaszanka i pierogi to doskonałe połączenie. A jeśli danie podamy na sosie z grzybów leśnych w wywarze z porto z ziołami, będziemy mieć wyjątkowy pomysł na jesienny obiad. Poczujemy zapach lasu i odkryjemy uroki połączenia polsko-portugalskich smaków. 



PIEROGI Z KASZANKĄ NA SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 

Składniki na 4 porcje: 

- Kaszanka Madej Wróbel 500 g 
- Boczek wędzony 200 g
-  Cebula 1 sztuka 
- Masło 300 g 
- Jajka 3 sztuki 
- Mąka 1 kg 
- Grzyby suszone 30 g 
- Porto 300 ml 
- Tymianek 
- Rozmaryn 
- Sól, pieprz 
- Olej 

Przygotowanie:

Pokrój kaszankę w plastry. Posiekaj boczek i cebule i podsmaż na maśle Dodaj plastry kaszanki i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw farsz do lodówki – schłodzony łatwiej się formuje. Zgnieć ciasto z mąki, jajek, wody i 100 g masła, rozwałkuj je i wytnij koła. Nałóż sporą porcję farszu i zaklej na zakładkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Zagotuj porto z ziołami. Dodaj namoczone dzień wcześniej, pokrojone grzyby wraz z wywarem. Rozpuść w sosie masło i redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości. Polej pierogi sosem i delektuj się aromatem.

wtorek, 20 października 2015

Prawdziwe lody deserowe z kiełbasy myśliwskiej z szynki

Zaskocz swoich znajomych czymś wyjątkowym. Zamiast tradycyjnych przekąsek zaproponuj im na deser…prawdziwe lody z kiełbasy. Czy to w ogóle jest możliwe? Kompozycja z kiełbasy, kabanosów, z dodatkiem koniaku, wina, jaj i figi? Jak połączyć wszystkie składniki, by wyszły z tego prawdziwe lody? Sprawdź się w roli mistrza kuchni i skorzystaj z przepisu Madej Wróbel. Twoi goście na pewno długo będą wspominać ten wyrafinowany deser.




Składniki na 4 porcje: 

-  Kiełbasa myśliwska z szynki Madej Wróbel 300 g 
- Kabanos wieprzowy 175g Madej Wróbel 
- Kabanos pikantny 175g Madej Wróbel 
- Kabanos z drobiem 175g Madej Wróbel 200 g 
- Jajka 5 sztuk 
- Śmietana 30% 0,5 l 
- Koniak 40 ml 
- Białe wino 150 ml 
- Ocet balsamiczny 80 ml 
- Cukier trzcinowy 30 g 
- Suszona żurawina 50 g 
- Figa 1 sztuka 
- Czosnek niedźwiedzi 20 g 
- Ząbek czosnku 
- Świeże zioła 
- Szczypta wasabi w proszku 
- Sól, pieprz 
- Oliwa 

Przygotowanie:

Pokrój kiełbasę myśliwską w cieniutkie plastry pod skosem. Usmaż je na głębokim oleju na chipsy, odsącz i wysusz w piekarniku. Pokrusz je w moździerzu na drobne kawałki i/lub zmiksuj w malakserze na proszek. Pokrój kabanosy na dekoracyjne plasterki. Wsyp cukier na patelnię i skarmelizuj figę, po czym wyciągnij ją i kontynuuj karmelizowanie. Wrzuć na karmel kabanosy, dodaj żurawinę, część ziół i sól, a na koniec dolej koniak. Gotuj do uzyskania gęstego, aromatycznego sosu. 

Rozgnieć w moździerzu czosnek niedźwiedzi, zioła, wasabi, czosnek, pieprz i sól z oliwą. Ubijaj jajka, jednocześnie zagotowując 2/3 wina. Dolewaj je cienkim strumieniem i podnieś obroty miksera. Pod koniec dodaj do masy pokruszone chipsy z kiełbasy. Dodaj do jajek nieco czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz i wymieszaj z ubitą na sztywno śmietaną. Wlej masę formy, zamknij ją szczelnie i odstaw do zamrażalnika na 4 godziny (do zamrożenia). Nałóż gałkę lodów, obok porcję kabanosów w sosie i ozdób pesto z czosnku niedźwiedziego oraz figą. Zaskocz wszystkich gości i nie zdradzaj swojego sekretu. 

poniedziałek, 19 października 2015

Monika Mrozowska poleca tosty z serkiem topionym i domowym pesto

Pomysł na tosty wcale nie musi być nudny! Udowadnia to Monika Mrozowska znana aktorka i ekspertka kulinarna, która z sukcesem szerzy idee prostego, smacznego i zdrowego gotowania. Monika przygotowała tosty z niezwykle aromatycznym pesto domowej roboty i plastrami sera topionego Hochland bez konserwantów. Zielona porcja zdrowia doda energii na cały dzień tobie i najmłodszym, bo nie zapominajmy, że to oni są największymi fanami tostów!




Składniki / 4 tosty:

• 4 plasterki sera Hochland Tost 
• 8 kromek chleba razowego tostowego 
• domowe pesto: 1 ząbek czosnku pęczek pietruszki pęczek bazylii garść pestek słonecznika 1/4 szklanki oliwy z oliwek 70 g startego parmezanu


Przygotowanie:

Czosnek wyciskamy, pietruszkę i bazylię szatkujemy, a pestki delikatnie prażymy na suchej patelni. Następnie wszystko wrzucamy do blendera, dolewamy oliwę i miksujemy. Do zmiksowanej pasty dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Kromkę chleba smarujemy warstwą zielonego pesto. Nakładamy plasterek sera i przykrywamy drugą kromką. Opiekamy w tosterze aż tosty się przyrumienią. Smacznego!

czwartek, 15 października 2015

Sałatka z makaronem Pełne Ziarno pióra i mozzarellą

Nie masz pomysłu na sałatkę? Podpowiadamy! Makaron, mozzarella i bazylia! Niebo w gębie.



Składniki na 4 porcje: 

• Makaron Lubella Pełne Ziarno pióra (400g) 
• Pomidorki koktajlowe (300g) 
 • Mozarella w małych kuleczkach (200g) 
• Bazylia (1 pęczek) 
• Oliwki czarne (50g) 
• Oliwa z oliwek 
• Kminek (2 łyżeczki) 
• Sól, pieprz 
 • Cukier 

Przygotowanie: 

Pomidorki kroimy na połówki i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny na temperaturę 120 stopni (z termoobiegiem). Po tym czasie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Dodajemy do niego oliwę, podpieczone pomidorki, mozzarellę oraz oliwki. Na samym końcu dodajemy bazylię i posypujemy czarnuszką Czas przygotowania – ok 2 godziny i 15 minut

poniedziałek, 12 października 2015

Krem z dyni - idealny na jesień

Rozgrzewający i sycący krem z dyni to doskonała propozycja na jesienny obiad.


Składniki na 5 porcji: 

· 0,5 kg dyni 
· 250 g drobnej fasoli z puszki 
· 1 mały por 
· 1 litr bulionu warzywnego 
· 15 g bazylii 
· 50 g gęstego jogurtu 
· oliwa z oliwek extra vergine Olitalia 
· 25 g masła 
· sól i pieprz

Sposób przygotowania: 

· Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek i masłem, dodaj dynię, obraną i pokrojoną na kawałki i duś 10 minut. Następnie wlej litr bulionu i gotuj przez 45 minut. 

· Następnie zblenduj zupę, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj z dodatkiem łyżki fasoli, świeżo zmielonego pieprzu i podsmażonych na oliwie listków świeżej bazylii.

czwartek, 8 października 2015

Jak przyrządzać kasztany?



Co jeść, by zdrowo przejść przez jesienną pluchę? Korzystaj z tego co najsmaczniejsze w sezonie! Najlepsza w listopadzie jest dynia, gęsina oraz oczywiście… kasztany!  Spróbuj ich, a nie pożałujesz! Świeżo upieczone kasztany, podjadane w czasie spaceru po jesiennym Paryżu, zapewne smakują wyjątkowo. Jednak aromatem pieczonych kasztanów oraz kasztanowych potraw można się cieszyć także w domowym zaciszu.



Nie tylko na placu Pigalle
W Polsce kasztany nie są najbardziej popularnym przysmakiem. Jednak nie zawsze tak było. W XIX wieku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, słynna autorka książek kucharskich, podawała przepisy z wykorzystaniem kasztanów. Po niej popularyzowała je również Maria Disslowa. W przedwojennej Polsce kasztany były bardzo popularne i występowały wówczas częściej pod nazwą "marrony". Zjęzyka francuskiego marron to właśnie jedna z odmian kasztana jadalnego.
Jedz kasztany na zdrowie!
Kasztany jadalne wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w cukier złożony (wolno przyswajany przez organizm). Zawierają w sobie również błonnik pokarmowy, dzięki któremu  dodatnio wpływają na perystaltykę jelit. Nie brakuje im też białka i tłuszczu, a 2/3 wszystkich tłuszczy zawartych w nich to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia. Ponadto znajdziemy w nich kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, witaminę młodości. Bardzo ważną informacją jest to, że kasztany jadalne są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane także przez osoby chore na celiakię.
Przepisy na dania z kasztanów
Na proste, wydawałoby się pytanie, Jak przyrządzić kasztany?, nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Można je jeść zarówno na surowo zerwane prosto z drzewa, doskonale smakują także te ususzone. Zarówno z jednych, jak i drugich można przyrządzać rozmaite potrawy. Najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem jest upieczenie suszonych kasztanów z odrobiną masła i soli. Inne propozycje są już bardziej skomplikowane i wymagają większych umiejętności kulinarnych. Kasztany bowiem doskonale sprawdzają się w marnowanej formie. Można również  zrobić z nich pastę, którą się je na surowo, bądź jako dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów i słodyczy. Poza tym kasztany są niebanalnym pomysłem na farsz  do naleśników, ale także do pieczonych ryb i mięs, np. dziczyzny. Te jesienne przysmaki mogą odmienić też całkowicie oblicze słodkiego tortu, czy innych ciast nadając im wyjątkowy smak, aromat i konsystencję. Kiedy nie mamy jednak możliwości, albo zwyczajnie czasu na kulinarne eksperymenty w kuchni, warto w takim wypadku skorzystać z profesjonalnej pomocy „specjalisty”. Zamawiając jedzenie poprzez portale online, takie jak na przykład PizzaPortal.pl, gdzie w jednym miejscu znajduje się wiele restauracji z całego kraju, mamy niepowtarzalną okazję skosztowania przeróżnych dań skomponowanych na bazie kasztanów. Co więcej, dzięki serwisowi PizzaPortal.pl dotrą one do nas do domu pod same drzwi!

sobota, 3 października 2015

Grillowana kiełbasa z pieca z tapenadą

Kiełbasa z tapenadą to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazuje w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. 




Składniki na 4 porcje:

- Kiełbasa z pieca Madej Wróbel 2 sztuki 
- Suszone pomidory 1 słoik 
- Czarne oliwki (bez zalewy) 1 słoik 
- Koreczki helskie 1 małe opakowanie 
- Ogórki konserwowe 1 mały słoik 
- Musztarda rosyjska 1 słoik 
- Ząbek czosnku 
- Pęczek natki pietruszki 
-  Sok z cytryny 
- Sól ziołowa, pieprz czarny w młynku 

Przygotowanie:

Przekrój kiełbasę w poprzek, oddzielając dolną część kiełbasy od górnej. Przygotuj tapenadę: zmiksuj dokładnie oliwki, suszone pomidory, koreczki helskie, czosnek, natkę, sok z cytryny i przyprawy. Rozsmaruj tapenadę na połówce kiełbasy, następnie połóż warstwę musztardy i nakryj górną częścią kiełbasy. Grilluj na ruszcie lub na aluminiowych tackach. Pokrój bagietkę i przygotuj ogórki do podania jako dodatek. Podziel gorącą kiełbasę na dwie części, a jeśli masz duży apetyt, nie przedzielaj i zjedz całą.

piątek, 2 października 2015

Pomysły na obiad z 4 stron świata – zaskocz domowników nietypowym posiłkiem!

Kotlet schabowy z ziemniakami, pierogi czy gołąbki to niewątpliwie rarytasy polskiej kuchni, którymi powinniśmy się chwalić. Jednak warto czasem zaskoczyć domowników i sięgnąć po wykwintne dania, które ucieszą ich podniebienia i pozwolą odkryć nieznane smaki. Dzięki takim serwisom jak PizzaPortal.pl, zarówno tradycyjną polską kuchnię, jak i egzotyczne potrawy z najdalszych zakątków świata można teraz zamawiać przez Internet. 



Indie 
Kuchnia indyjska to bogactwo smaków tworzone na potrzeby każdego dania przy pomocy specjalnie dobranej mieszanki przypraw, zwanej masala. Curry, kmin rzymski, kolendra, czy kurkuma to tylko niektóre z jej składników, tworzących niepowtarzalne, indyjskie połączenia. Kolejnym doskonałym argumentem, aby spróbować dań z tej części świata, jest to, że dzięki użyciu mało przetworzonych, naturalnych składników bogatych w naturalne antyoksydanty, osoby preferujące kuchnię indyjską rzadziej zapadają na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne. 

Gdzie w Warszawie zjeść można indyjską potrawę? Na przykład w restauracji Ganesh, serwowany jest Chicken Kali Mirch z plackiem naan. To pozornie proste, indyjskie danie zaskakuje głębią i różnorodnością aromatów. Jego podstawę stanowią kurczaki marynowane z imbirem, czosnkiem i pastą z jogurtu z dodatkiem soli i czarnego pieprzu.

Meksyk 
Kuchnia meksykańska to wyraziste smaki i połączenie świeżych warzyw, przypraw i ziół. Znana jest przede wszystkim z pikantnych potraw, jednak znajdziemy w niej również łagodne smaki. Najpopularniejszymi daniami są niewątpliwie chili con carne, burito, tortilla czy quesadilla, ale to tylko namiastka tego co kuchnia meksykańska ma do zaoferowania. Choć w potrawach z tej części świata można wyczuć wpływy prekolumbijskie i hiszpańskie, to nie zatraciły one swoich oryginalnych smaków. 



Bohaterką dań wywodzących się z Meksyku jest fasola, ale oprócz roślin strączkowych wykorzystywane są również mięsa, ryby, kukurydza, różne rodzaje papryk oraz awokado. 

Meksykańskiego smaku spróbować można zamawiając tradycyjne danie enchiladas na przykład w warszawskiej restauracji Loco Mexicano, gdzie trzy kukurydziane tortille zawijane są z mieloną wołowiną i fasolą oraz zapiekane z sosem pomidorowym pod warstwą najwyższej jakości serów. Enchiladas serwowane są z kwaśną śmietaną i kolendrą. To tradycyjne danie znane jest głównie z pikantnego smaku, ponieważ nazwa pochodzi od słowa "enchilar", co w języku hiszpańskim oznacza „dodać chilli”. 

Włochy 
Włosi słyną z między innymi z Koloseum, swojego promiennego podejścia do życia i oczywiście z prostej, bardzo smacznej kuchni. Kojarzymy ją z tak charakterystycznymi przyprawami jak oregano, bazylia, tymianek czy rozmaryn. Co ciekawe, włoskie potrawy bardzo się różnią na północy i południu kraju – w tej pierwszej części stosuje się przede wszystkim ryż i masło, a w drugiej przeważnie makarony i oliwę. Jednak śródziemnomorskie potrawy, to nie tylko pizza i spaghetti, ale wiele różnorodnych dań, często wykwintnych i opartych na owocach morza. 




Restauracja włoska Ristorante & Pizzeria Prego z Wrocławia oferuje swoim gościom na Tagliatelle con gamberetti, czyli makaron z krewetkami. To tylko jedno z wielu wspaniałych, włoskich dań z użyciem makaronu. Czosnek, suszone pomidory i sos na bazie białego wina tworzą niepowtarzalną mieszankę, która w połączeniu z krewetkami długo nie pozwoli o sobie zapomnieć. 

Polska 
Kiełbasa, kotlet schabowy i pierogi. Co przychodzi na myśl? Polska kuchnia oczywiście, ale mimo że najsławniejsze jest tych kilka prostych dań, to potrafimy też przyrządzać prawdziwe rarytasy. Jedną z potraw, która zapisała się na kartach historii była jagnięcina przygotowywana na osławione obiady czwartkowe przez nadwornego kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego. Dlatego wciąż nazywana jest mięsem królów. Co więcej, mięso jagnięce nie tylko jest ucztą dla podniebienia, ale także ma silne właściwości antyrakowe.



Pieczeń jagnięcą z czerwoną kapustą na winie z miodem zjemy np. w restauracji Retro z Katowic. 

Więcej na: www.pizzaportal.pl

czwartek, 1 października 2015

Przepis na wytworny biustonosz ze szczyptą luksusu

Jednym z partnerów naszej książki była marka ALLES - producent ekskluzywnej bielizny. W albumie przedstawił przepis na wytworny biustonosz ze szczyptą luksusu. Jak brzmi? 


Garść inspiracji i wykwintności zamieszać by powstał projekt pełen wytworności. 
Koncepcji do tego odrobinę dodać, dorzucić kobiecość, smak, lekkość i na tacy podać. 

Nad konstrukcją chwilę myśl niech się uniesie, do czasu, aż biustonosz utonie w komfortu bezkresie.

Szlachetne detale igłą zszyć trzeba, tak aby powstał kawałeczek nieba… Potem do pełna dolać miłości, uzupełnić o kapkę kobiecości… 

Tak powstanie pierwszy model wzorcowy, lecz aby biustonosz był wyjątkowy, dojrzewać powinien i trzeba go na chwile odstawić. Zasięgnąć opinii czy coś jeszcze poprawić, 

Przymierzać, oglądać dokładnie z każdej strony, sprawdzić czy haft jest pięknie rozmieszczony.

Na koniec po dwie krople elegancji, szyku, zmysłowości, tak powstanie biustonosz ze szczyptą wytworności. 

Więcej na: www.alles.pl