szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

piątek, 28 sierpnia 2015

Kanapka (nie)banalna

Kanapka – najprostsza i chyba najpopularniejsza forma przekąski, która wcale nie musi być nudna. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a może stać się szalenie smacznym i pożywnym posiłkiem. Zwłaszcza latem, kiedy sezonowe warzywa kuszą świeżością i wspaniałym smakiem. Na ciepło lub zimno, z ciemnym lub białym pieczywem, z domową wędliną lub serem mozzarella, oliwkami lub świeżą czerwoną papryką… Dla każdego coś innego, możliwości jest wiele.  



Na szczęście, przepisy na kanapki można dowolnie modyfikować, bez obaw o brak posiadania bądź dodania właściwego czy ulubionego składnika. Od czego zacząć? Oto przepisy, które zainspirują do tworzenia znakomitych w smaku i aromacie, kanapkowych kompozycji! Smacznego! 

Philly cheese steak, czyli kanapka z antrykotem po amerykańsku 

Składniki: 

- 400 g antrykotu 
- 2 średnie czerwone cebule 
- sos sojowy Kikkoman TABASCO® Green Sauce 
- kawałek sera provolone 
- kilka gałązek natki pietruszki 
- majonez 
- keczup 
- łyżka masła 
- sól 
- czarny pieprz 
- olej do smażenia 

Sposób przygotowania:
Antrykot oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na cienkie paski. Przyprawić odrobiną sosu sojowego i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, na koniec dodać dużo drobno posiekanej natki pietruszki. Cebulę pokroić w cienkie pióra. Bagietkę podzielić na cztery kawałki. Każdy z nich rozkroić i opiec w tosterze lub piekarniku. Wewnętrzną część dolnej części bagietki posmarować majonezem. Na nim ułożyć smażone kawałki antrykotu i cebulę. Na wierzch zetrzeć ser provolone. Wszystko jeszcze chwilę zapiec tak, aby ser zaczął się rozpuszczać. Kanapkę przykryć górną częścią bagietki posmarowanej keczupem. 

Kanapki z bekonem i avocado 



Składniki na 4 porcje:

- 2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego 
- 450 g - 0,5 kg obranej i cienko pokrojonej cebuli 
- 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione 
- 1 łyżeczka kminku 
- 75 ml - 90 ml czerwonego octu winnego 
-  4 łyżki brązowego miałkiego cukru 
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman 

Kanapki: 

- 1 czerwona papryka 
- 4 plasterki bekonu 
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego 
- 4 łyżeczki kremowego chrzanu 
-  4 liście sałaty 
- 12-16 plasterków świeżego ogórka 
- 1 avocado, pokrojone i pokrojone w plasterki 

Sposób przygotowania: 

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z kminkiem, octem, cukrem i sosem sojowym. Gotuj bez pokrywki przez około 30 min, sporadycznie mieszając, do momentu uzyskania karmelizowanej cebuli i syropu. Aby przygotować kanapki, przykryj patelnię do grillowania folią, rozgrzej ją i ułóż paprykę, tak aby skórka była przypieczona i lekko zwęglona. Owiń paprykę w folię i poczekaj, aż wystygnie, a następnie zerwij skórkę i pokrój w paski. Zgrilluj bekon na chrupiąco. Posmaruj chleb chrzanem i ułóż na nim sałatę i ogórka. Podziel avocado, paprykę i bekon pomiędzy kanapki i podawaj z przygotowaną wcześniej cebulą na wierzchu. 

Wskazówka: 
Aby sprawdzić czy relisz cebulowy jest gotowy, przemieszaj go drewnianą łyżką – syrop powinien odsłaniać dno patelni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz