szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

wtorek, 23 czerwca 2015

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami

- Przed wyruszeniem na trening polecam zawsze lekki posiłek. Najlepiej zjedźcie łatwo przyswajalne śniadanie, np. omlet ze szpinakiem i pieczarkami. Po śniadaniu pół godziny przerwy i dopiero wtedy – do dzieła! - radzi Konrad Gaca, trener personalny. 



Składniki:

 • jajka, 2 szt. 
• szpinak, 30 g 
• pieczarki 20, g 
• gałka muszkatołowa, 2 szczypty
• czosnek, 1 ząbek 
• pieprz do smaku 
• masło bez dodatku soli 1 łyżeczka 

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy sparzony wrzątkiem szpinak, pokrojone drobno pieczarki i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na delikatnie rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy je. Na tak przygotowaną patelnię wlewamy jajka ze szpinakiem i pieczarkami. Czekamy aż jajka zetną się i przewracamy na drugą stronę. Trzymamy jeszcze parę minut.

niedziela, 21 czerwca 2015

Tagliatelle gialle alla milanese

Już dziś - dla fanów kuchni włoskiej -  przepis na pyszne Tagliatelle gialle alla milanese. 


Składniki: 

 • 200 g makaronu Malma tagliatelle
 • 1 cebula 
• Szczypta szafranu 
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki 
• 100 ml bulionu 
• 25 ml białego wina 
• Sól, pieprz 
• Parmezan 

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Szafran namaczamy w winie. Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę i dodajemy mąkę. Przesmażamy, dodajemy bulion i wino. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Do sosu dokładamy makaron i mieszamy. Podajemy obficie posypany parmezanem.

piątek, 19 czerwca 2015

Naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną

- Omijamy śniadanie nie tylko dlatego, że nie mamy na nie czasu, ponieważ nie mamy na nie pomysłu. Uważam, że na dobry start - posiłek, którego podstawą są jajka to najlepsze co możemy dać naszemu organizmowi. Produkt ten zawiera cenne dla zdrowia proteiny oraz aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie sam wyprodukować, a które świetnie wpływają na funkcjonowanie naszego ciała i umysłu. - wyjaśnia Konrad Gaca, autor książki "Kuchnia Fit 2, wspólne gotowanie". Jednym z takich pomysłów na śniadanie są naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną.



Składniki:  

• jajka, 4 szt. 
• mąka orkiszowa, 2 łyżki 
• mleko, 150 ml
• cukier brzozowy, 2 łyżki 
• suszona żurawina, 1 garść 

Przygotowanie:

Mleko mieszamy z mąką. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem. Łączymy żółtka i żurawinę z mąką i mlekiem i delikatnie mieszamy. Do takiej mieszanki delikatnie dodajemy pianę z białek, cały czas mieszając. Na suchą patelnię wylewamy niewielkie naleśniki i smażymy z obydwu stron.

czwartek, 18 czerwca 2015

Jajka po florencku

Wysiłek fizyczny rozbudza nasz metabolizm. Ale pamiętajmy, że tylko odpowiednie podejście do treningu zagwarantuje nam sukces. Trening na czczo może wpłynąć na naszą niekorzyść, dlaczego? Ponieważ spalamy mięśnie, a nie tłuszcz! Dlatego śniadanie to podstawa! Konrad Gaca poleca jajka po florencku.




Składniki:

• jajka, 2 szt.
• pieprz czarny młotkowany
• masło bez soli, 30 g
• żółtko z jajka, 2 szt.
• sok z cytryny, 0,75 łyżki
• pieprz czarny mielony
• sparzony i poszatkowany szpinak, 2 łyżki
• gałka muszkatołowa do smaku
• pieczywo Wasa wieloziarniste, 1 kromka

Wykonanie: 
Masło roztapiamy, żeby było bardzo gorące. Ogrzane w temperaturze pokojowej żółtka ubijamy z sokiem z cytryny i pieprzem mielonym. Nie przestając ubijać, dodajemy stopniowo gorące masło do uzyskania kremowej konsystencji. Do rondla wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Do porcelanowej miseczki delikatnie wbijamy jajko i zanurzamy miseczkę w wodzie. Delikatnie przechylając miskę, nabieramy wodę, ale bardzo ostrożnie, po czym delikatnie przelewamy jajko do rondla. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. Sparzony szpinak mieszamy z gałką muszkatołową. Na talerzu kładziemy pieczywo, na nie kładziemy szpinak, jajka i polewamy sosem i posypujemy pieprzem młotkowanym.

niedziela, 14 czerwca 2015

Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio

Nie masz pomysłu na niedzielną sałatkę? Skorzystaj z naszej podpowiedzi. Polecamy sałatkę z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio.




Składniki:  
- 1 główka radicchio 
- 170 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej mazurskiej 
- 12 śliwek kalifornijskich 
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 1 łyżka miodu 
- 150 g fety lub bundzu 
- garść rukoli 
- szczypta soli 


Przygotowanie: 
Pęczak gotujemy z wodą, proporcje 1:1, do gotującego się pęczaku wrzucamy 2 śliwki kalifornijskie, dadzą one pęczakowi ciekawy kolor i śliwkowy posmak. Pęczak gotujemy na wolnym ogniu do momentu wygotowania wody. Garnek z pęczakiem pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Radicchio myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części, przekładamy do naczynia polewamy oliwą i miodem mieszamy dokładnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut. Radicchio powinno się lekko podpiec. 

Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki. Ser feta lub bundz kroimy na małe kawałki. Do misy przekładamy ostudzony pęczak, dodajemy radicchio, śliwki kalifornijskie, rukolę i pokrojoną fetę lub bundz. Składniki mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy oliwy, miodu lub soli do smaku. 

Czas przygotowania: 30 minut