szczypta luksusu

szczypta luksusu
fot. Le Victoria Brasserie Moderne

sobota, 24 maja 2014

PIECZONY RABARBAR Z MORELAMI POD KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ




Najprostszy deser na świecie! Pieczone sezonowe owoce pod kruszonką to idealne połączenie. Jesienią pieczemy jabłka i śliwki. Teraz obowiązkowy zestaw to rabarbar, np. z morelami. Pyszność nad pysznościami, prosta i szybka. Do kwaśnych owoców i słodkiej chrupiącej kruszonki idealnie pasują lody waniliowe.

Owoce pod kruszonką przygotujecie w 10 minut, czas pieczenia to 20 minut.



SKŁADNIKI: 

OWOCE: 
rabarbar (4-5 łodyg)
morele (ok. 5-6 sztuk)
2 łyżki cukru
łyżka masła

KRUSZONKA 
10 dag mąki pszennej
10 dag masła
10 dag cukru
garść płatków migdałów

*po upieczeniu: lody waniliowe


PRZYGOTOWANIE: 
Rabarbar myjemy, odcinamy końce, obieramy, kroimy na kawałki. Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Owoce zasypujemy cukrem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wrzucamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę – łączymy mąkę, masło, cukier i płatki migdałów – ucieramy całość. Kruszonką posypujemy owoce. Owoce pod kruszonką pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut – do zrumienienia się kruszonki. Na upieczone owoce pod kruszonką nakładamy lody waniliowe.



Joanna Matyjek / odczarujgary.pl